hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Gyógyítás

Fehérítőoldat a kórházi fertőzés ellen

A Clostridium difficile (C. difficile) nevű patogén baktérium az egyik fő oka a kórházi fertőzéseknek az Egyesült Államokban. Hasmenést, vastagbélgyulladást és szepszist okozhat, és a fertőzés miatt nem csak a kórházi tartózkodás időtartama lehet hosszabb, de akár bele is halhat a beteg.
A Medical News portál arról tájékoztat, hogy a Mayo Klinika kutatói megtalálták azt a módszert, amellyel a megbetegedések gyakorisága a töredékére csökkenthető. Az alkalmazott eljárás egyszerűen abból állt, hogy mindazokat a felületeket, amelyeket a betegek és/vagy az egészségügyi személyzet gyakran érintett meg, minden nap lemosták egy olyan fehérítő fertőtlenítőszerrel, amely elpusztítja a C. difficile spóráit is. Az eredményekről március 20-án, egy atlantai konferencián számoltak be.
 
„Azt a célt tűztük ki, hogy két olyan osztályon, ahol a leggyakoribb volt a C. difficile fertőzés, 30 százalékkal csökkentsük a betegség gyakoriságát, és hogy egy adott osztályon legalább 20 nap teljen el két fertőzés között” – mondta dr. Robert Orenstein, vezető kutató. „Eredményeink azonban ennél ennél sokkal jobbak lettek. A vizsgálat végére az egyik osztályon már 137 napja nem fordult elő egyetlen C. difficile fertőzés sem.”
 
A két kórházi osztályon gasztrointesztinális, illetve tüdőbetegségeket kezeltek, és naponta átlagosan 39 beteg tartózkodott az osztályokon. A vizsgálat kezdetén mindkét osztályon nagy volt a C. difficile fertőzés aránya, az egyiken 61/10 000 betegnap, a másikon 106/ 10 000 betegnap. A 0,55 százalék nátrium-hipokloritot tartalmazó fehérítőszert azért választották a kutatók, mert az Egyesült Államosk Környezetvédelmi Hivatala (U.S. Environmental Protection Agency) csak ezt a fertőtlenítőszert ismeri el olyannak, amely a C. difficile spóráit is elöli.
 
A betegeket és a személyzetet nem zavarta a naponta történő fertőtlenítés. A kutatók megállapították, hogy a fertőtlenítésnek ez a formája hatékonyan csökkenti a C. difficile fertőzéseket, és érdemes minden olyan kórházi osztályon alkalmazni, ahol gyakoriak a baktérium okozta betegségek.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés