hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Tudomány

Szuperbaktériumok alakulhatnak ki a fertőtlenítőszerektől

A fertőtlenítőszerek hatására a baktériumok rezisztenssé válhatnak nem csak a fertőtlenítőszerekkel, de olyan antibiotikumokkal szemben is, amelyekkel még sohasem találkoztak.
A Microbiology januári számában közölt és az EurekAlert által ismertetett kutatás eredményei szorosan összefüggnek azzal, hogy miként terjednek el a kórházakban az antibakteriális szerekre rezisztens baktériumok.
 
Dr. Gerard Fleming, Írország Nemzeti Egyetemének kutatója és munkatársai fokozatosan egyre nagyobb adag fertőtlenítőszert adtak Pseudomonas aeruginosa tenyészetekhez, aminek hatására a baktérium adaptálódott a fertőtlenítőszerhez, sőt, egy gyakran alkalmazott antibiotikumhoz, a ciprofloxacinhoz is, amellyel pedig nem is került érintkezésbe. Az adaptáció mechanizmusát is felderítették: a baktérium egyre hatékonyabban pumpálta ki magából ezeket a szereket. Az adaptált baktériumokban emellett kimutatható volt egy mutáció is, amelynek következtében specifikusan rezisztensek voltak a ciprofloxacinnal szemben.
 
A P. aeruginosa gyakorlatilag mindenütt megtalálható, és sokféle fertőzésért felelős a legyengült immunrendszerű emberekben és a cisztás fibrózisban vagy cukorbetegségben szenvedőkben. Igen gyakran okoz kórházi fertőzéseket is. A fertőtlenítőszereket azért használják, hogy elöljék a különböző felületeken megtalálható baktériumokat. Ha a baktérium mégsem pusztul el, és betegeket fertőz meg, antibiotikumokat vetnek be ellene. Azok a baktériumok, amelyek ellenállók mind a fertőtlenítőszerrel, mind az antibiotikummal szemben, súlyos veszélyt jelentenek a kórházi betegekre nézve.
 
A kutatás kimutatta, hogy ha kis adag, nem halálos mennyiségű fertőtlenítőszert adnak a baktériumtenyészethez, adaptáció alakulhat ki. „A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a túlságosan fehigított fertőtlenítőszer-nyomok, amelyek a kórházban a felületeken maradnak, elősegíthetik antibiotikumrezisztens törzsak kialakulását. Még aggasztóbb, hogy olyan antibiotikumokkal szemben is kialakulhat rezisztencia, amellyel a baktérium még soha nem találkozott” – foglalta össze dr. Fleming. „Meg kell vizsgálnunk, milyen hatása van az antibiotikumrezisztenciára annak, ha többféle fertőtlenítőszert alkalmazunk. Ennek ismeretében hatékonyabban alkalmazhatjuk majd mind az első-, mind a második vonalbeli védekezést a baktériumok ellen” – jelölte ki dr. Fleming a további kutatás irányát.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink