hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.
hirdetés

Gyógyítás

A két X-kromoszómát hordozó férfiak is lehetnek apák

Azoknak a férfiaknak is lehet saját gyerekük, akik többlet női kromoszómát hordoznak, ha műtéti beavatkozással ondót vesznek tőlük – közölték a Journal of Urology-ban amerikai orvosok.
A Klinefelter-szindrómának nevezett kromoszóma-rendellenességgel született férfiak a szokásos X és Y kromoszómákon kívül még egy többlet X-kromoszómát is hordoznak, így a nőkhöz hasonlóan két darab X-kromoszómájuk van. A rendellenesség ezer újszülött fiúból 2–3-at érinthet. A szindrómával élő férfiak termékenysége igen alacsony, mert a rendellenesség miatt alig termelődnek hímivarsejtek.

Ranjith Ramasamy és kollégái a New York-i Presbiteriánus Kórházban új műtéti technikát dolgoztak ki és alkalmaztak pácienseiknél. Összesen 91 próbálkozásukból 62 beavatkozás sikeres volt.

A férfiak partnereinek 57 százaléka teherbe esett lombikbébi eljárással, miután petesejtjeiket megtermékenyítették a kinyert ondósejtekkel, majd beültették méhükbe. Nem minden terhesség végződött szüléssel, ám összességében végül a próbálkozó párok 45 százalékának gyereke született.

Az ondósejtek kinyerése sikeresebb volt a fiatalabb férfiaknál: 22 és 30 év között 71 százalékos, 31 és 35 év között 86 százalék, 36 és 52 év között 50 százalék volt az eredményes beavatkozások aránya. A legidősebb férfi, akinél sikeresnek bizonyult az eljárás, 45 éves volt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az érintett férfiak 35 éves korig ráérnek a beavatkozás elvégeztetésével.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés