hirdetés
2024. október. 11., péntek - Brigitta.
hirdetés
hirdetés

A hasi zsír túlzott mennyisége lehet a krónikus mozgásszervi fájdalom egyik oka

A Regional Anesthesia & Pain Medicine folyóirat szeptemberi számában jelent meg a University of Tasmania Menzies Institute for Medical Research (Hobart, Tasmánia, Ausztrália) kutatóinak cikke, amelyben összefüggést állapítottak meg a hasi zsírfelesleg és a széles körű krónikus fájdalom kockázata között, és ez az asszociáció különösen erősen jelentkezett nők esetében. Ennek következménye, hogy a hasi zsírfelesleg csökkentése segíthet a krónikus mozgásszervi fájdalom csökkentésében, különösen, ha a fájdalom a test több pontján is jelentkezik.

Már korábban közzétett kutatások is kimutatták, hogy az elhízás összefügg a mozgásszervi fájdalommal, de az nem volt bizonyított, hogy a felesleges zsírszövet mennyisége asszociálható-e a krónikus mozgásszervi fájdalommal, illetve a több testtájékon is jelentkező fájdalommal.

Ennek kiderítéséhez a kutatók a mostani vizsgálatban a UK Biobank tanulmány 32 409 résztvevőjének adatait vették alapul, akik különböző kérdőíveket töltöttek ki, valamint egészségügyi vizsgálatokon estek át. A résztvevők mintegy fele (51%) nő, átlagéletkoruk pedig 55 év volt. A vizsgálat kezdetén a kutatók MRI-vizsgálatot végeztek a résztvevők hasi tájékáról, hogy megmérjék a hasi szervek körüli zsírmennyiséget (zsigeri zsírszövet vagy VAT; visceral adipose tissue) és a bőr alatt lévő zsír mennyiségét – ez az a zsír, ami egy csípő mozdulattal megemelhető (bőr alatti zsírszövet vagy SAT; subcutaneous adipose tissue). A vizsgálatra történő önkéntes jelentkezéskor a résztvevőket megkérdezték, hogy több mint 3 hónapja tapasztalnak-e fájdalmat a nyakukban/vállukban, hátukban, csípőjükben, térdükben vagy „az egész testükben”, azaz több helyen. Az MRI-vizsgálatot és a fájdalomfelmérést körülbelül 2 évvel később 638 résztvevő esetében megismételték.

A többváltozós elemzésekben a zsigeri zsírszövet, a bőr alatti zsírszövet és ezek aránya dózis-válasz összefüggést mutatott a krónikus fájdalomhelyek számával mind férfiak, mind nők esetében: nőknél (zsigeri zsírszövet: (95% CI 1,85-2,26); szubkután zsírszövet: OR 1,60 (95% CI 1,50-1,70); és ezek aránya: OR 1,60 (95% CI 1,37-1,87)), férfiaknál pedig (zsigeri zsírszövet: OR 1,34 (95% CI 1,26-1,42); szubkután zsírszövet: OR 1,39 (95% CI 1,29-1,49); és arányuk: OR 1,13 (95% CI 1,07-1,20)). A zsírszövet magasabb szintje mindkét nem esetében a krónikus fájdalom érzetének nagyobb esélyével is összefüggött. Az eredményekből az is kiderült, hogy nőknél nagyobb valószínűséggel jelentkezik a test több pontján megjelenő krónikus fájdalom, mint a férfiaknál.

Mindezen összefüggések még az életkor, magasság, etnikai hovatartozás, háztartási jövedelem, iskolai végzettség, alkoholfogyasztás, dohányzási státusz, fizikai aktivitás, társbetegségek, alvás időtartama, pszichológiai problémák és a követés időtartama szerinti kiigazítás után is fennmaradtak.

Mivel ez egy obszervációs vizsgálat volt, jellegéből adódóan nem alkalmas ok-okozati összefüggés megállapítására, és a cikk szerzői is elismerik a vizsgálat korlátait (az ismétlődő képalkotó vizsgálatok alacsony elemszáma, és a fájdalmat mérő kérdőívekben a súlyosság értékelésének hiánya).

Következtetésük szerint viszont a hasi zsírszövet összefüggésbe hozható volt a krónikus mozgásszervi fájdalommal, ami arra utal, hogy a túlzott zsírlerakódások szerepet játszhatnak a több testtájat érintő krónikus mozgásszervi fájdalom patogenezisében. Ezért véleményük szerint a hasi zsírszövet mennyiségének csökkentését a krónikus fájdalom kezelése kezdeti célpontjának lehet tekinteni, különösen a több helyen jelentkező fájdalommal küzdők esetében.

A kutatók szerint az eredmények azt sugallják, hogy a nők esetében észlelt erősebb összefüggés valószínűsíthető okai a zsíreloszlásban és a hormonális háztartásban jelentkező nemi különbségek lehetnek.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study links excess abdominal fat with widespread chronic pain

MRI-derived abdominal adipose tissue is associated with multisite and widespread chronic pain

Rain képe a Pixabay-en
Rain képe a Pixabay-en
 

Irodalmi hivatkozás:

Kifle, Z. D., et al. (2024). MRI-derived abdominal adipose tissue is associated with multisite and widespread chronic pain. Regional Anesthesia & Pain Medicine. doi.org/10.1136/rapm-2024-105535.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés