hirdetés
2024. június. 29., szombat - Péter, Pál.
hirdetés

Új szemlélettel frissítették a dohányzásról való leszokást támogató irányelvet

A dohányzás nem stigma, hanem krónikus betegség

Feladatunk van a dohányzókkal – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a dohányzásról való leszokást támogató új irányelvet mutatták be.

A hagyományos és új típusú dohánytermékek egyaránt légzőszervi és szív- érrendszeri betegségeket okoznak, a dohányzás, mint függőség nem lehet stigma, a dohányzókkal feladatunk van – fogalmazott Bogos Krisztina, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főigazgatója azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol a most frissített irányelvben megmutatkozó új szemlélet mellett a dohányzásról való leszokást segítő országos szakember-hálózat és a leszokást segítő gyógyszeres terápiák újdonságairól is beszámoltak.

Mindössze 16 évre vagyunk attól az összeurópai céltól, hogy 2040-re nőjön fel egy dohányzásmentes generáció, azaz az Európai Unió lakosságának kevesebb mint 5 százaléka dohányozzon. Bár az utóbbi években sokan elhagyták a hagyományos cigarettát, ugyanakkor – különösen a fiatalok körében – nőtt a hevített dohánytermékek és az e-cigarettafogyasztás. Az elmúlt 20 évben idehaza is nőtt a leszokási kedv, ugyanakkor az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell kapnia a leszokás-támogatásnak – mondta a főigazgató, kiemelve, hogy a most kiadott egészségügyi szakmai irányelv a szakemberek ismereteinek bővítését is fókuszba emelte, törekedve arra, hogy krónikus betegségként tekintsenek a dohányzásra.

Három módszer a leszoktatáshoz

Az elmúlt 4-5 évben a korábbi evidenciák mellé jelentős mennyiségű új ismeretanyag halmozódott fel, amelyek alapján a korábbitól eltérő szemlélet alakult ki a leszokástámogatásban– vázolta fel az új irányelv vetületeit Fényes Márta tüdőgyógyász szakorvos, az Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központ szakmai tanácsadója, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy először elemzik az irányelvben az új típusú eszközök használatát és hatásait.

Az irányelvben aktualizált leszokástámogató módszerek:

  • minimálintervenciós gyakorlat, tájékozott tanácsadás;
  • intenzív, vagy programozott leszokástámogatás, mint programszerű támogatási forma;
  • farmakoterápia, a nikotinmegvonás tüneteire alkalmazott gyógykezelés.

A dohányzás kettős függéssel járó krónikus társbetegség, amelynek elhagyása eredményesebb, ha az szakértő támogatással történik. Amennyiben a páciens is motivált, 100-ból 20-30 embernél már elérhető és fenntartható az absztinencia.

A minimálintervenció során az irányelv segítséget nyújt abban, hogy a szakemberek aktualizált, friss tudásanyaggal egészíthessék ki az eddigi gyakorlatot, és így tájékozott tájékoztatást tudjanak nyújtani a pácienseknek akár a farmakológiai, akár non-farmakológia lehetőségekről. Az intenzív leszokástámogatás egy olyan strukturált program, amely felkészíti az erősen motivált dohányost a használt termék elhagyására és a nemdohányzás fenntartására. Ez a legeredményesebb a rendelkezésre álló módszerek között, mert elősegíti a viselkedésváltozást, ami spontán leszokást eredményezhet. A program 4-8 alkalommal heti kétszer 15-20 perces ülésekből áll, ami gyógyszeres terápiával is kiegészíthető.

Fotó: archív
Fotó: archív

Bár csodaszerek nincsenek, a magatartásterápiával összekötött tanácsadás mellett számos recept nélkül kapható készítmény áll rendelkezésre a nikotinhatás kivezetésére és a sóvárgás kiiktatására.

A farmakoterápia nem a dohányzás, hanem az elvonási tünetek ellen hat – hangsúlyozta Fényes Márta, aki szerint hasznos és ideális lenne, ha a patikában az OTC szerek kiadáskor megfelelő tanácsokkal is ellátnák a pácienseket, felhívva a figyelmüket például arra, hogy ezek használata mellett nem szabad rágyújtani, mert az akár nikotinmérgezést is okozhat.

Jelentős előrelépés a gyógyszeres kezelésben a vényköteles tabletták megjelenése, amelyek szakmafüggetlenül felírhatóak az alapellátástól a szakellátás bármely szintjén. A tabletták a meglevő terápiás rezsimek mellett biztonságosan alkalmazhatóak.

Új termékek az új irányelvben

Az aktualizált szakmai anyagban itthon először jelenik meg állásfoglalás az alternatív dohánytermékekről:

  • e-cigaretta,
  • hevített dohánytermékek,
  • gyógynővényes cigaretták;
  • nikotintasak.

Az e-cigaretta és a hevített dohánytermékek káros hatásiról nem állnak rendelkezésre hosszú távú evidenciák, ahogy ezek összetételének klinikai elemzése sem ismert – hangsúlyozta a szakmai tanácsadó, sorolva, hogy míg az e-cigaretta irritálja a légúti hámot, sejtkárosító és rákkeltő vegyületeket tartalmaz, a hevített dohánytermékben is jelen vannak a hagyományos cigaretta füstjében fellelhető vegyületek. A nikotinos tasak amellett, hogy fenntartja a függőséget, a száj nyálkahártyájának károsodást okozza, és a gyógynövényes cigarettában is lehet nikotintartalom.

A dohányzási járványban az alternatív dohánytermékek szerepe nem elhanyagolható, a tüdőre, ér- és immunrendszerre ugyanúgy károsak, ahogyan a hagyományos cigaretta – szögezte le a szakember, hozzátéve, hogy ezek egyike sem alkalmas a leszokásra.

Vannak még hiányosságok

A jól kiépített leszokástámogató infrastruktúrának még vannak hiányosságai, bár az egészségfejlesztési irodákban (EFI) országszerte 105 támogató ponton érhetőek el leszokástámogató képzettséggel rendelkező szakemberek, 15 helyszínen pedig a tüdőgondozókban juthatnak szakértő segítséghez a páciensek. Húsz éve működik az a zöld szám is, amelyen keresztül a dohányos 5-6 alkalomból álló leszokástámogató programon vehet részt.

A dohányzók több belépési ponton juthatnak be a programokba, Nagy Hajnalka, a kaposvári EFI leszokástámogató tanácsadója elmondta, hogy az üzem- és háziorvosok, kardiológusok is hozzájuk irányítják a leszokni vágyókat.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés