2021. május. 07., péntek - Gizella.
hirdetés
hirdetés

A B12 vitamin és a folsav anyagcsere aktuális kérdései

Az utóbbi évek vizsgálatai alapján egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a szervezet optimális B12 vitamin szintjének elérése nem csupán a megfelelő bevitt mennyiségtől, hanem a vitamin hatékony felszívódásától is függ.

Az orvostudomány fejlődésének, az egészségügyi ellátás színvonal-növekedésének eredményeként jelentős mértékben meghosszabbodott a várható életkor – és ennek eredményeként megnövekedett azoknak a krónikus állapotoknak a jelentősége is, melyek az időskori életminőség romlását okozzák. Az utóbbi évtizedekben felismertük a B12 vitamin fontos szerepét az idősödés folyamatában. Ugyanakkor komoly gondot jelent a B12 vitamin ellátottság vizsgálata esetében a valódi, arany standard laboratóriumi meghatározás hiánya. A jelentős B12 hiány klinikai megnyilvánulásai régóta ismertek (vészes vérszegénység, irreverzibilis neuropátia), de a szubklinikai hiány okozta elváltozásokkal kapcsolatban is egyre több ismerettel rendelkezünk.

A B12 vitamin és a folsav szerepe

A B12 vitamin több kémiai formában létezhet, két ismert aktivált formája van: a methylcobalamin és az adenosilcobalamin. Szintetikus változata a cyanocobalamin, általában ezt a vegyületet tartalmazzák a B12 vitamin pótlására szánt gyógyszerek, vitaminkészítmények és a táplálék-kiegészítők.

A B12 két fontos enzim esetében koenzim funkcióval bír: ezek a metionin szintáz és a metilmalonil – CoA mutáz(1). Ezek az enzimek központi szereppel bírnak az elágazó szénláncú aminosavak és a páratlan szénatom-számú hosszú zsírsavak anyagcseréjében. A B12 koenzim hiányában a két enzim lecsökkent működése eredményeként megemelkedik a metilmalonsav (MMA) és homocisztein (HCY) szint és ezek az anyagok emelkedett értéket mutatnak a keringő vérben is(2). Az MMA és a HCY emelkedésének eredményeként emelkedik az össz-koleszterin szint is. Nagyon fontos következménye a B12 vitamin, mint koenzim hiánynak a sejten belüli metilációs folyamatokban kialakuló zavar: ez érinti a foszfolipid metilációt, a neurotranszmitterek, a biogén aminok, a DNS és RNS, illetve a myelin bázikus proteinek metilációját is.

 

A B12 vitamin és a folsav sejten belüli főbb szerepe

 

A sejtekben zajló alapvető biokémiai folyamatokat B12 vitamin szint és a folsav szint együttes alakulása is nagymértékben befolyásolhatja. B12 hiány esetében hiába áll rendelkezésre elegendő folsav, a metionin szintáz enzim inaktivitása lecsökkenti a rendelkezésre álló tetrahidro-folsavat (THF), a rendelkezésre álló folsav pedig metil-THF formájában inaktívvá alakul. Ennek eredményeként a sejtek megfelelő mennyiségű folsav rendelkezésre állása  ellenére is folsavhiánnyal küzdenek(3). A DNS szintézis megáll, ez elsősorban a leggyorsabban osztódó sejtek esetében okoz tünetet: a csontvelőben zajló eritropoezis megaloblasztos átalakuláson megy át, és kialakulhat a megaloblasztos vérképzés, végső soron a vészes (perniciózus) anémia. A szérum folsav-szint laboratóriumi vizsgálat ebben az esetben megfelelő koncentrációt adhat, azonban a vörösvértestek folsavszintje alacsony lehet. A B12 pótlás hatására a metionin szintáz enzim aktiválódik, és a folsav anyagcsere normalizálódik – a folsav viszonylagos hiánya folsav adása nélkül is megszűnhet.

A B12 vitamin felszívódása

A B12 vitamin felszívódása egy igen összetett folyamat, és nagymértékben függ az emésztőrendszer működésétől. Az életkor előrehaladtával a B12 vitamin felszívódásának hatékonysága csökken. Állati eredetű tápanyag tartalmazza (ezért vegetáriánusoknál lényegesen gyakoribb a B12 vitaminhiány (4)), és a táplálékban előforduló B12 erős fehérje-kötésben található, melynek szétbontásához egészséges gyomor- és peptikus emésztési folyamatokra van szükség. A szájon át bevihető szintetikus B12 szabad formában van jelen, ezért ennek felszívódásához nem szükséges az erőteljesen működő gyomor-emésztés. A szabad B12 a gyomorból származó R-proteinhez kötődik, majd a duodénumban hozzájuk kapcsolódik az Intrinsic Factor (IF). A B12-IF komplex az ileum terminális szakaszán aktív, kalcium-függő folyamat eredményeként szívódik fel. A felszívódás ennek megfelelően több módon szabályozott – az IF mennyisége, illetve a felvevő kalciumfüggő receptor-molekulák mennyisége a legfontosabb szabályozó.

A felszívódott B12 két transzport fehérjéhez kötődhet: a B12 nagyobb mennyisége (70-80%-a) a haptocorrin nevű fehérjéhez kapcsolódik – ez mai ismereteink szerint inaktív, a sejt-metabolizmusban nem vesz részt; a szabad B12 kisebb mennyisége pedig a transzkobalaim fehérjéhez kötődik, létrehozva a biológiailag aktív holo-transzkobalamin (HTC) molekulát. A B12 molekulák legnagyobb részben a májban tárolódnak, a szervezet sejtjeibe a HTC formában, a keringés közvetítésével jutnak el. A szervezet B12 anyagcseréjére nagy tehetetlenség jellemző: évek, esetleg évtizedek alatt alakulhat ki a hiánya, azonban a hiány megszüntetése is hosszabb időt igényel. Számos tanulmány igazolta, hogy a nagymennyiségű B12-vel szájon át történő pótlás hosszú távon hatékonyabb, eredményesebb, mint a parenterális B12 gyógyszerbevitel.

A B12 vitamin szintjének vizsgálatának lehetőségei

A szérum össz-B12 vitamin meghatározása

Az elmúlt évtizedekben több módszer is rendelkezésre állt a szérumban található összes B12 molekula mennyiségi meghatározására. Stabil, napi rutin gyakorlattá vált a protein-kötésen alapuló kémiai B12 mennyiségi meghatározás, azonban a kapott eredmény igen gyakran nem mutatott összefüggést a klinikai, illetve más módon, például vörösvértest morfológia alapján várt B12 értékkel. Ennek eredményeként laboratóriumonként változhat a B12 vitaminhiány döntési küszöbként meghatározott érték – az irodalomban ez 100 és 300 pmol/L között mozog. Ezek alapján egyértelmű, hogy a szérumban mért totál B12 szint nem jelzi következetesen a sejten belüli tényleges B12 ellátottságot.

Homocisztein (HCY) és metilmalonsav (MMA) meghatározás

B12 vitamin hiányában a homocisztein – metionin metilációs átalakulása zavart szenved, ezért a B12 intracelluláris hiányának egyik jele a plazma össz HCY szintjének és MMA szintjének az emelkedése, majd ezek emelkedésének következtében az össz-koleszterin szint is emelkedik. A HCY meghatározás önmagában azonban mégsem alkalmas a sejtek B12 szintjének vizsgálatára – a magas érzékenység mellett azonban igen alacsony specificitással bír, ugyanis más anyagok hiánya is képes előidézni a HCY emelkedését. HCY emelkedést okoz a folsav hiány, a B6 vitamin hiánya, illetve a riboflavin hiány. Ugyancsak hatással van rá a vizsgált személy neme, életkora, veseműködése, illetve genetikai faktorok is nagymértékben befolyásolhatják. Fontos tudni, hogy a laboratóriumi mintavétel után a HCY meghatározás fokozott figyelmet igényel, ugyanis a kémcsőbe levett vérben a vörösvértestekből nagy mennyiségű HCY szabadulhat fel az állás során. Géles vérvételi cső segítségével, a mintavétel utáni gyors szeparálással a preanalitikai HCY szaporodás kivédhető. Az elmúlt évek gyakorlata szerint azonban a kellő körültekintéssel levett mintában vizsgált HCY szint korai és igen érzékeny jelzőanyaga a sejten belüli B12 hiánynak(5).

A MMA meghatározás nem terjedt el a gyakorlatban. Léteznek módszerek, mellyel a plazma MMA szintje jól mérhető; illetve gyűjtött vizeletben is meghatározható a napi MMA szekréció. Az MMA meghatározás hátránya, hogy ugyanúgy alacsony a specificitása – tehát nem csupán a sejten belüli B12 szint csökkenés okozhat MMA emelkedést. Azonban a kijelentés fordítottja igaz: a sejten belüli B12 szint csökkenés mindig együtt jár az MMA emelkedéssel.

Holo-transzkobalamin (HTC) meghatározás

Mivel a szérumban mérhető össz B12 szint, illetve a funkcionális vizsgálatként alkalmazott HCY és MMA meghatározás nem volt eléggé specifikus, ezért sikerült kifejleszteni az aktív B12, a holo-transzkobalamin molekula mennyiségi meghatározására szolgáló analitikai módszert. Ezzel a módszerrel, mely egyszerű vérvétel során levett vérsavóban határozza meg a HTC szintet, hatékonyan és pontosan nyomon követhető a szervezet B12 anyagcseréje, és megítélhető a sejtek B12 tartalma. Számos vizsgálat igazolta, hogy az alacsony HTC szint egyértelműen összefügg a sejtek B12 hiányos állapotával. Alacsony HTC szintet találtak a vegetáriánusoknál, időseknél, B12 felszívódási zavar esetén, időskori szellemi hanyatlás állapotában, preszenilis demenciák esetében (pl. Alzheimer kór), stb. A HTC szintet kismértékben befolyásolhatja a veseműködés, illetve bizonyos örökletes tényezők. Összességében azonban megállapítható, hogy a jelenleg rendelkezésre álló laboratóriumi módszerek közül a HTC meghatározás jelzi a legpontosabban az intracelluláris B12 anyagcsere állapotát.

A B12 vitamin alacsony szintjének, illetve hiányának kórélettani jelentősége

A B12 vitaminhiány és a HCY szintemelkedés közötti összefüggés egyre több kutatót késztet az összefüggés tanulmányozására. A HCY emelkedés örökletes genetikai oka esetében az ebben szenvedő betegek gyakrabban betegednek meg szív- és érrendszeri betegségekben. A HCY szint csökkenése több vizsgálat eredménye szerint statisztikailag jelentős mértékben okozott csökkenést szívbetegség és stroke kialakulásának tekintetében. A közelmúltban indított, és még folyó vizsgálatok szerint a B12 vitamin jelentős mértékű per-os bevitele nagymértékben csökkentette a stroke kockázatát azoknál a betegeknél, akiknél alacsony aktív B12 szintet és magas HCY szintet találtak a vizsgálat kezdetén(6).

A B12 és folsav kombinált alkalmazása néhány tanulmány szerint javította a szív koszorús ereinek keringését. Ezek az eredmények sokat ígérőek, de még számos további vizsgálatra van szükség a kérdés megnyugtató tisztázására.

Ugyancsak hosszú évek óta vizsgálat tárgyát képezi a szellemi teljesítőképesség és a B12 vitamin szint közötti összefüggés. Az emelkedett HCY szint már évek óta az Alzheimer betegség diagnosztikai kritériumai közé került. Számos vizsgálat igazolta, hogy azoknál a személyeknél, akiknél a negyvenes ötvenes életkorukban alacsonyabb HTC (aktív B12) szintet és emelkedett HCY szintet találnak, jelentősen megnőtt a demencia, és így az Alzheimer betegség kifejlődésének az esélye. Ha a HCY szintet 3 umol/L értékkel sikerül csökkenteni (például szájon át adott B12-vel), akkor a demencia kialakulásának kockázata 22%-kal csökkenthető (7). Számos randomizált klinikai vizsgálat zajlik a B12, a folsav, illetve a B vitamin csoport más tagjainak hatásával kapcsolatban a korai szellemi leépülésre, a kognitiv teljesítőképességre fókuszálva (8). Ugyancsak fontos felismerés, hogy az időskori depresszív állapot is igen jól reagál a B12 vitamin szájon át történő pótlására (9).

A csontanyagcsere alacsonyabb szintű működése csökkenő ásványi anyag sűrűséget okoz a csontállományban, és végső soron csontritkuláshoz vezethet. Az alacsony szérum HTC és az emelkedett HCY érték összefüggést mutat az alacsonyabb csont ásványi anyag sűrűséggel. Az alacsony B12 érték esetén nő a csonttörés kockázata – és mindez a B12 pótlásával kivédhető. A csontanyagcsere és a B12 vitamin összefüggései ugyancsak aktuálisan folyó prospektív klinikai tanulmányok tárgyát képezik (10).

Összefoglalva megállapítható, hogy a B12 vitamin, a folsav sejt-biokémiai folyamatainak kiterjedt vizsgálata számos új összefüggésre világított rá. A közeli jövőben valószínűleg a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a szellemi teljesítőképesség fenntartásában, illetve a demenciák megelőzésében; valamint az optimális csontsűrűség fenntartásában új szerepe lehet a B12 vitaminnak, a folsavnak és a B vitamincsoport további tagjainak.

Irodalom

  1. Carmel R, Green R, Rosenblatt DS and Watkins D.: Update on cobalamin, folate, and homocysteine. Hematology 2003; 1: 62–81.
  2. Nexo E and Hoffmann-Lücke E. Holotranscobalamin, a marker of vitamin B-12 status: analytical aspects and clinical utility. Am J Clin Nutr 2011; 94: 359S–65S.
  3. Selhub J, Morris MS and Jacques PF. In vitamin B12 deficiency, higher serum folate is associated with increased total homocysteine and methylmalonic acid concentrations. Proc Natl Acad Sci USA 2007; 104: 19995–20000.
  4. Herrmann W, Schorr H, Obeid R, and Geisel J: Vitamin B-12 status, particularly holotranscobalamin II and methylmalonic acid concentrations, and hyperhomocysteinemia in vegetarians. Am J Clin Nutr 2003;78:131–6.
  5. Homocysteine Lowering Trialists Collaboration. Dose dependent effects of folic acid on blood concentrations of homocysteine: a meta-analysis of the randomized trials. Am J Clin Nutr 2005; 82: 806–12.
  6. Spence JD, Bang H, Chambless LE and Stampfer MJ.: Vitamin intervention for stroke prevention trial: an efficacy analysis. Stroke 2005; 36: 2404–9.
  7. B. Hooshmand, A. Solomon, I. Kåreholt, J. Leiviskä, M. Rusanen, S. Ahtiluoto, B. Winblad, T. Laatikainen, H. Soininen and M. Kivipelto: Homocysteine and holotranscobalamin and the risk of Alzheimer disease: A longitudinal study. Neurology 2010; 75; 1408-1414.
  8. Kang JH, Cook N, Manson J, Buring JE, Albert CM and Grodstein F.: A trial of B vitamins and cognitive function among women at high risk of cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2008; 88: 1602–10.
  9. Walker JG, Batterham PJ, Mackinnon AJ, et al. Oral folic acid and vitamin B-12 supplementation to prevent cognitive decline in community-dwelling older adults with depressive symptoms – the Beyond Ageing Project: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr 2012; 95: 194–203.
  10. Herrmann M, Umanskaya N, Traber L, et al. The effect of B-vitamins on biochemical bone turnover markers and bone mineral density in osteoporotic patients: a 1-year double blind placebo controlled trial. Clin Chem Lab Med 2007; 45: 1785–92.

A KVÍZKÉRDÉSEK MEGVÁLASZOLÁSÁHOZ KATTINTSON IDE!

 

Dr. Bezzegh Attila
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.