hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

"A bőrgyógyászatban is komoly fejlesztések zajlanak"

A bőrgyógyászatban is komoly fejlesztések zajlanak minden területen. Az MI-t használják anyajegyvizsgálatra alkalmas eszközök szoftvereiben, a mikrobiom összetételének elemzésében – nyilatkozta lapunknak dr. Gaál Magdolna, a Magyar STI Társaság alelnöke.

Merre tart most a bőrgyógyászat? Melyek a legfontosabb, megoldásra váró problémák? Várhatók-e a közeljövőben gyógyszerfejlesztések?

Mint minden tudományágban, a bőrgyógyászatban is komoly fejlesztések zajlanak minden területen. A mesterséges intelligenciát használják anyajegyvizsgálatra alkalmas eszközök szoftvereiben, a mikrobiom összetételének elemzésében. A genetikai, immunológiai és mikrobiológiai vizsgálómódszerek és terápiák robbanásszerű fejlődése látható. Gyógyszerfejlesztések természetesen várhatóak, és szükség is van rájuk, itt nagy előrelépés a bioinformatika szerepe, amikor számítógépes programok segítségével választják ki az ígéretes, potenciálisan hatékony gyógyszermolekulákat további tesztelésre. Nagyon fontos megoldásra váró probléma a kórokozók rezisztenciájának leküzdése, új antibiotikumok fejlesztésének szükségessége, bizonyos multirezisztens (pl. gonorrhoea) törzsek terjedésének megakadályozása.

Komoly kampányt folytatott a társaság a lakosság melanoma iránti tudatosságának a fejlesztésére. Hol tart ez most? Mikorra számítotok az első eredményekre?

A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) az elmúlt időszakban nagyszabású (média, net és közösségi média) laikus edukációs kampányt indított nemcsak a melanomával, hanem sok egyéb betegséggel (pl. atópiás dermatitisz, akné, psoriasis) kapcsolatban. A Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) honlapjáról (www.derma.hu) felkereshető páciensweboldal és a skindex.hu edukációs weboldal – melynek szlogenje „Ismerd meg, ismerd fel!” – a fő színtere az MDT melanomakampányának. Itt az érdeklődők rengeteg hasznos és érdekes információt találhatnak a melanomáról, a megelőzésével, felismerésével kapcsolatos tudnivalókról. A környezeti tényezők, az UV-sugárzás és a bőrdaganatok kapcsolatáról az MTA közgyűlésén elhangzott előadásból is sokat tanulhatunk (https://www.youtube.com/watch?v=gh5d_ffmaMQ&ab_channel=MTA1825). Ha a lakosság tudatosabbá válik a bőrdaganatok, változó anyajegyek korai felismerésében, a szakszerű fényvédelem alkalmazásában, és számos Európai országhoz hasonlóan, törvényi szabályozással Magyarországon is tiltásra kerülne a 18 éven aluli korosztálynak a szoláriumhasználat, akkor hosszú távon várható, hogy csökken a melanoma incidenciája.

Az esztétikai bőrgyógyászat gyorsan fejlődő terület. Hogyan veszitek fel a versenyt a nem orvosok által végzett, szakszerűtlen, de olcsó beavatkozásokat kínálókkal? 

Komoly gond, hogy a nem megfelelő képzésben részesülő, viszont injekciós vagy lézerkezeléseket végző „szakemberek” által végzett beavatkozások sok szövődményt okozhatnak, bőrelhalást, maradandó heget, de akár súlyosabb mellékhatásokat, deformitásokat is. Az esztétikai beavatkozást végzőknek tisztában kell lenniük a lehetséges szövődményekkel, a bekövetkezésük esetén pedig tudniuk kell, hogy mi a teendő. Sajnálatosan elérhetőek olyan tanfolyamok, ahol végzettségtől függetlenül esztétikai beavatkozásokat tanulhat bárki, ez nagyon veszélyes gyakorlat. Fontos a páciensek tudatosságának fejlesztése, hogy csak megfelelően képzett orvos szakemberekhez jelentkezzenek be esztétikai beavatkozásra. 

Milyen fejlesztések várhatók az esztétikai bőrgyógyászat terén?

Az elmúlt 10-20 évben folyamatos fejlesztések történtek az esztétikai anyagok gyártásában. A hialuronsav töltőanyagok esetén igyekeznek megőrizni a saját hialuronsavunkra jobban hasonlító, hosszú hialuronsavláncokat, és kevesebb keresztkötést alkalmazni. Így rugalmasabb anyag jön létre, amely az arc mimikai mozgása során is észrevétlen marad, minimalizálhatóak a mellékhatások, mégis tartós az eredmény. A kollagénstimuláló anyagok terén is nagy fejlődés volt megfigyelhető, a biokompatibilis, biológiailag teljesen lebomló kollagénstimuláló töltőanyagok és szálak használata révén nemcsak a hiányzó volumen pótolható az arcon, hanem liftinghatás, feszesítés és bőrminőség-javulás is elérhető. Folyamatosan újabb hatóanyagok kerülnek bevezetésre. A lézertechnológia fejlődése is megállíthatatlan, a hatékonyság, a kezelés biztonságossága mellett az orvost érő, még speciális védőszemüvegben is zavaró fényterhelés csökkentésére is figyelnek. 

Milyen a humánerőforrás-helyzet a bőrgyógyászatban? Szívesen választják a fiatalok ezt a szakmát?

A bőrgyógyászat még mindig vonzó szakterületnek számít az orvosi szakmák között. Bőrgyógyászati rezidensképzésre mindig túljelentkezés van. Nagyon sokféle specializáció lehetséges a bőrgyógyászaton belül, a manuális készséget is ki lehet használni. A lehetőség az esztétikai minimálinvazív beavatkozásokra is vonzza a jelentkezőket. A szakorvosjelöltek és szakorvosok képzése magas színvonalon zajlik, az egyetemi klinikákon képzett szakorvosok iránt nagy a kereslet.

Mit tesz értük a társaság?

A Magyar Dermatológiai Társulat rendszeresen szervez rezidensképzéseket szerteágazó témákban, tapasztalt előadókkal. A rezidensek az MDT által meghirdetett pályázatokra is jelentkezhetnek hazai és külföldi kongresszusokon, képzéseken való részvétel támogatására. Minden évben néhány szakvizsga előtt álló kolléga részt vehet az Euroderm Excellence európai rezidensek számára rendezett intenzív képzésén. 

Mit tanult a bőrgyógyászat a Covid-időszakból? Van-e létjogosultsága a telemedicinának?

A telemedicina nagy segítségünkre van azokban az esetekben, amikor a megnövekedett igény és a területi ellátási gondok miatt nincs lehetőség minden pácienst rövid időn belül fogadni. Segít a döntésben, hogy ki igényel gyorsabb ellátást, kinek sürgős a panasza. Van olyan bőrprobléma is, amely pontos távdiagnózist tesz lehetővé, és a felhőbe felírt receptek segítségével kezelhető is. Viszont ehhez az kell, hogy a páciensek minden információt megadjanak nekünk a megfelelő telemedicinás ellátáshoz, jó minőségű fotók, pontos anamnézis, allergiára vonatkozó információ, szedett gyógyszerek, adatok, elérhetőségek. Természetesen a személyes betegvizsgálat és ellátás a komplex problémák ellátásában előnyben részesítendő, ugyanis a terápia megválasztását gyakran egyénre szabottan, a várható előnyök és hátrányok mérlegelését követően, a beteggel együtt hozzuk meg.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés