hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Gyógyítás

30–40 percet is várhatunk a mentőre

Tíz sürgősségi riasztásból háromszor nem ér ki a mentő időben – nem ritka, hogy akár 30–40 percet kell várni a betegnek, ha egy úgynevezett „fehér folt” területén lakik – derül ki a Magyar Rádió összeállításából. Legrosszabb a helyzet a végeken: az ország északkeleti és északnyugati részében.

Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint egy évben 220 ezer sürgősségi esetben nem ér oda idejében a mentő – idézi fel a közrádió. Ez azt jelenti, hogy több mint 15 perc kell, hogy megérkezzen az orvosi segítség. Még mindig sok az ellátásban a fehér folt. Ezek azok a területek, ahol húsz kilométeres körzeten belül nincs mentőállomás. Főként a kis falvakat, zsáktelepüléseket nehéz megközelíteni a mentőknek a nagy távolság és az útviszonyok miatt. „Az ország nyugati részén Fenyőfő és Szentlászló körzetében a háziorvos télen lapáttal jár, otthonszülésben segít és legnagyobb sikere, ha életben tudja tartani a beteget a mentő kiérkezéséig” – mondta az MR1-nek Dr. Édes Katalin.

Édes Katalin szerint az is eredmény, ha úgy kiér a mentő, hogy élve elszállítja a beteget. „A polgármesterünket is így vesztettük el, hogy másfél órát vártunk mentőautóra, mert nem volt kocsi a környéken. Végül is Pápáról jött egy sima kocsi hosszas várakozás után, ami beszállította és a füredi szállításra vártak, ahonnan tovább kellett volna vinni intenzív osztályra, de akkor meghalt.”

„Közben annyival javult a helyzet, hogy Pannonhalmán nyílt egy mentőállomás, ám ott nincs rohamkocsi, csak sima mentőautó ápolóval és sofőrrel. Ha olyan az orvos, hogy tud dönteni abban, inkább jöjjön sima kocsi hamarabb, és az előbb be fog érni a beteggel, ha vállalja ennek a rizikóját, akkor sokkal előbb be lehet kerülni” – véli Édes Katalin, majd hozzáteszi:a fentiek leginkább Szentlászlóra vonatkoznak, Fenyőfő innen még kilenc kilométerre található. A téli útviszonyok között viszont problémásabb a megközelítés.

Az ország túlsó felén, Kelet-Magyarországon sem jobb a helyzet. Lónya polgármestere egy tavaszi tragikus esetet követően levelet írt a miniszternek, aminek meglett az eredménye: a napokban kaptak egy sürgősségi mentőautót, így 32 ezer emberre jut egy esetkocsi – mondja Király Edit polgármester.

Győrffy Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a rádiónak elmondta: ugyan folyamatosan épülnek mentőállomások, évről évre sűrűbb a mentőállomás-hálózat, de még hozzávetőleg 26–27 mentőállomást kell építeni ahhoz, hogy eltűnjenek az ún. fehér foltok Magyarország mentőtérképéről. Ám javulás 2011-ig nem lesz, leghamarabb ugyanis akkor ad át új állomást a mentőszolgálat uniós fejlesztési pénzekből.

A mentőhálózat Magyarország 70 százalékát fedi le, a többi európai uniós országokkal összehasonlítva ez rossz arány, az átlag ugyanis 90 százalék.

OrientPress Hírügynökség

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés