2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Hétvégente nem lesz gyermek fekvőbeteg-ellátás Békéscsabán

Átszervezik az intézményen belüli betegutakat a Békés Vármegyei Központi Kórházban, szeptember 1-jétől a békéscsabai részlegen hétvégenként nem lesz gyermekgyógyászati fekvőbetegellátás, közölte szerdán közleményben az intézmény.

A békéscsabai Réthy Pál Tagkórház gyermekgyógyászati részlegén hétfőtől péntek 16 óráig biztosított a fekvő- és járóbetegek napközbeni és ügyeleti ellátása. Pénteken a betegeket, amennyiben állapotuk megengedi, 16 óráig hazabocsátják. Ha a gyermekeknek hétvégén is szükségük van kórházi szakellátásra, akkor áthelyezik őket a gyulai gyermekgyógyászati osztályra; a kezelésüket ott folytatják a teljes gyógyulásig.

Az intézkedés várhatóan december 31-ig marad érvényben.

A békéscsabai alapellátási gyermekügyelet ellátási idejét a változás nem érinti. A gyulai kórházban a gyermekgyógyászati ügyeleti járó- és fekvőbeteg ellátás a hét minden napján, 24 órában biztosított.

Frissítés:

A hvg.hu-nak a kórház azt írta, hogy néhány kollégájuk gyermeket vár, „mások pedig az alapellátásban vállaltak feladatot”. Távozásuk azonban nem érinti a megye ellátásbiztonságát, a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakellátás Békés vármegyében, az eddigieknek megfelelően, folyamatos és biztonságos. Azt is kiemelték, hogy szeptember elsejével öt pályakezdő kolléga kezdi meg munkáját a Békés Megyei Központi Kórházban.

A Békés Vármegyei Kórház Csecsemő- és Gyermekgyógyászati osztálya eddig is különleges helyzetben volt, hiszen két tagkórházban, Gyulán és Békéscsabán működik megosztva. A tagkórházakban működő részlegek progresszivitási szintje nem azonos, bizonyos speciális szakmai területek vagy az egyik, vagy a másik tagkórházban működnek. Ennek megfelelően a mindennapi gyakorlat szerint is a súlyosabb állapotú, illetve bizonyos speciális ellátást igénylő kis betegeket átszállítjuk Gyulára.

A két tagkórház között 15 km a távolság és négysávos gyorsforgalmi út köti össze.

„A tagkórházak közötti betegszállítás szintén mindennapi rutin, amelyet a szakma szabályai szerint, a betegek ellátásának érdekében biztosítunk, a koraszülött mentő 0-24 óráig rendelkezésre áll” – tette hozzá a kórház.

(forrás: MTI, hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés