2021. május. 16., vasárnap - Mózes, Botond.
hirdetés
hirdetés

Új irányelv: csak a méz jó köhögésre

A náthával összefüggő gyermekkori akut köhögés kezelésére csak a méz alkalmazását javasolják az USA-ban, közölte a PharmaOnline.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2017-ben elemezték azokat a vizsgálatokat, amik a gyermekkori – náthás megbetegedésekkel összefüggő – akut köhögés csillapításának eredményességét vizsgálják meg különféle módszerekkel. A cél a korábbi, 2006-os irányelvek aktualizálása volt, írja a lap.

A kutatók hat szisztematikus review és négy intervenciós vizsgálat (n=6496) eredményeinek összegzése alapján foglalták össze ajánlásaikat – hat kérdésre adott válaszok formájában.

  1. Az acetilcisztein köhögés időtartamára kifejtett hatása: Az acetilcisztein-terápia alatt a köhögés átlagosan 6-7 nap alatt szűnik meg. Ennek ellenére a guideline aktualizálásán dolgozó szakemberek nem támogatják a hurutoldó hatóanyag alkalmazását, mivel az gyógyszeres beavatkozás(ok) nélkül is elvárható, hogy 6-7 napon belül megszűnjön a köhögés.
  2. A dekongesztánsok és antihisztaminok köhögés időtartamára való hatása: Az irodalom adatai ebben a tekintetben egymásnak ellentmondanak. Gyermekek esetében a paracetamollal, difenhidraminnal és pszeudoefedrinnel végzett vizsgálatok nem bizonyulnak hatásosnak. Ezeknek a hatóanyagoknak az alkalmazására nem fogalmaznak meg ajánlást a szakemberek.
  3. A nem-szteroid gyulladáscsökkentő hatóanyagok (NSAID) alkalmazása: Az NSAID-ok a placeboval összehasonlítva nincsenek hatással a köhögés időtartamára. Ebben a vonatkozásban sem született USA-beli ajánlás.
  4. A méz köhögés időtartamára kifejtett hatása: Két vizsgálatban a méz hasonló hatással bír, mint a dextrometorfán adagolása. Másik két vizsgálat a méz placeboval szembeni hatását igazolja. Ezek alapján aguideline megújításán dolgozók javasolják a méz köhögés kezelésében való alkalmazását.
  5. A cink-terápia hatásossága a köhögés kezelésében: A felnőtteknél a cink-adagolás (napi 75 mg) a placeboval összehasonlítva jelentősen enyhíti a köhögést, különösen akkor, ha a nyomelem adagolását a tünetek jelentkezését követő 24 órán belül elkezdik. A rendelkezésre álló evidencia gyengeségét, a potenciális mellékhatásokat, illetve a náthás megbetegedések jellemzően jóindulatú lefolyását tekintve a szakemberek nem fogalmaznak meg ajánlást a cink alkalmazására vonatkozóan.
  6. A köptetők és köhögéscsillapítók (brómhexin, gvajfenezin, dextrometorfán, kodein) alkalmazásának hatásosságát elemző vizsgálatok minősége meglehetősen gyenge, így ezek alkalmazására vonatkozóan sem fogalmaznak meg ajánlást az amerikai szakemberek.

A náthás megbetegedésekkel összefüggő köhögés általában önmagát korlátozó lefolyású, magától gyógyul. Az, hogy a tünetek mérséklésére ajánlanak-e, alkalmaznak-e valamilyen gyógyszeres megoldást attól is függ, hogy melyik ország irányelveit tekintjük át. Úgy tűnik, hogy a legújabb USA-beli irányelvek mindössze a méz adagolását ajánlják a közeljövőben.

Az USA-beli ajánlásokkal szemben például a németországi általános orvosok és családorvosok akut köhögés kezelésére vonatkozó DEGAM (Deutsche Gesellschaft für Allgemein- und Familienmedizin) -irányelvei a gyógyszeres terápiát is támogatják – amennyiben azt a beteg igényli.

Véleményük alapján – bár a köhögéscsillapítók terápiás hatása jellemzően nem jobb, mint a placeboé – azok alkalmazása javíthatja a betegek alvásminőségét. Hasonlóképpen, az NSAID-okat is elsősorban amiatt alkalmazhatják, hogy csillapítsák a köhögéssel összefüggő fájdalmakat (pl. fejfájás). A DEGAM-irányelvekben a dekongesztánsok alkalmazása is szerepel az orron keresztüli légzés javítása céljából.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a német irányelv számos fitoterapeutikumot is említ a köhögéses panaszok enyhítésére.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Csak Kásler Miklós Facebook-posztjából lehet tudni, hogy önköltséges PCR-tesztre kötelezik azokat a tervezhető műtétre váró betegeket, akik nem tudnak felmutatni védettségi igazolványt, noha egy ilyen feltételt csak jogszabályban szabadna előírni.

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.