2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Harcolnak a nyilvános szoptatás jogáért

A nyugat-virginiai anyák jogi segítséget keresnek, mivel államuk az USA azon négy utolsó állama közé tartozik, amelyben nem védik a nőknek azt a jogát, hogy nyilvános helyen szoptassák csecsemőiket.

A most napirendre került törvényjavaslat szerint a nők nyilvános helyeken is szoptathatnák gyermekeiket. Sem áruházakban, sem éttermekben, sem múzeumokban nem kérhetik meg majd őket arra, hogy ne tegyék ezt. Egy másik törvényjavaslat pedig felmentené a szoptatós anyákat azon kötelezettség alól, hogy esküdtek legyenek.

Nyugat-Virginia egyike annak a négy államnak, amelyekben nem biztosítják a nyilvános szoptatás jogát. Nebraskában múlt évben fogadtak el egy erre vonatkozó törvényt, Michiganben pedig megvitattak egy olyan törvényjavaslatot, amely felmenti a szoptatós anyákat az esküdti kötelezettség alól.

A szoptatást választó nőknek komoly nehézségekkel kell szembenézniük, hiszen gyermeküket akkor is anyatejjel kell etetniük, ha dolgoznak vagy ha vásárolnak. Sok nő el akarja kerülni a vitákat vagy kényelmetlenül érezné magát, ha nyilvánosan szoptatna, ezért inkább lemond az anyatejes táplálásról, és tápszerrel eteti a csecsemőjét. – írja az MSNBC.com.

Egy négy gyermekes anya, aki éppen ikreket vár, azt mondta: „Mindenkinek joga van enni, és ez alól a csecsemők sem kivételek. A nőknek joguk van megszoptatni a gyermeküket, bárhol legyenek is.” Hozzátette, hogy nem tudna egy esküdtszék tagja lenni, hacsak a bíróság nem tenné lehetővé, hogy ikrei is vele jöjjenek a tárgyalóterembe. A gyerekeknek kb. 3 óránként enniük kell majd, és egy szoptatós anyának ekkor mellettük kell lennie vagy lehetővé kell tenni, hogy időről időre lefejje az anyatejet.

Éppen ez az időhöz kötöttség az, ami miatt sok nő abbahagyja a szoptatást, különösen akkor, amikor visszamegy dolgozni. Sok munkáltató ugyanis nem biztosít olyan helyet, ahol a nők lefejhetnék a felgyűlt anyatejet. Emellett, ha a munka miatt nagyon elfoglalt az anya, nem tud elég gyakran fejni, és emiatt elapad a teje.

Amint azt Dawn Kinser, a Cabell Huntington kórház diplomás nővére és szoptatási tanácsadója elmondta, ma már nem lehet letartóztatni a nőket, ha nyilvánosan szoptatnak, de mégsem vált elterjedtté ez a gyakorlat. Részben azért, mert a nyilvánosan szoptató nőket számos idegen megbámulná, és családtagok, akik saját gyermekeiket tápszerrel etették, gyakran kritizálják azt az anyát, aki a szoptatás mellett dönt.

Amikor az újdonsült anyák elhagyják a Cabell Huntington kórházat, mintegy 40 százalékuk még szoptatja gyermekét, azonban a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) felmérése szerint 6 hónappal a születés után Nyugat-Virginiában már csak a gyerekek negyedrészét szoptatják. Csak három állam van az USA-ban, ahol ennél kisebb a szoptatási arány.

Dawn Kinser azt reméli, hogy az új törvények felhívják majd a figyelmet a szoptatás fontosságára, és az anyák nagyobb hányada választja majd ezt az etetési módot. A szoptatás olcsóbb és egészségesebb, mint a tápszeres táplálás, és emellett többféleképpen is jót tesz mind az anyának, mind a gyermeknek.

A szoptatás csökkenti az anya emlőrák és petefészekrák kockázatát, s csakúgy a posztpartum depresszió veszélyét. Emellett elősegíti, hogy a méh normális nagyságúvá zsugorodjon és hogy az anya visszanyerje szülés előtti testsúlyát. A gyermekek esetében pedig számos kóros állapot kockázata kisebb lesz: a légúti fertőzéseké, az asztmáé, a kövérségé, a 2-es típusú diabéteszé és a hirtelen csecsemőhalálé.

A tej mindig ott van. Ingyenes. A hőmérséklete éppen jó. Semmit nem kell készíteni, nem kell edényeket mosni” – mondja Dawn Kinser.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MSNBC)

cimkék

hirdetés

Könyveink