hirdetés
hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Először ismerték el egy csecsemőtápszer betegségmegelőző hatását

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (Food and Drug Administration - FDA) elismerte a NESTLÉ, GERBER® GOOD START® hypoallergén formulájának allergia-megelőző szerepét.

Ezzel a Nestlé tápszere lett az első és egyetlen olyan csecsemőtápszer a világon, amelynek engedélyezték egészségügyi vonatkozásó állítás, azaz health claim használatát az Egyesült Államokban.

Csaknem minden ötödik baba atópiás dermatitiszben szenved, ami a leggyakoribb allergiás megbetegedés csecsemőkorban. Azon csecsemők esetében, ahol a család kórtörténetében már előfordult allergiás megbetegedés, a csecsemőtáplálás módja meghatározó szerepet tölthet be a későbbi allergiás betegségek megjelenése szempontjából.

A Nestlé Gerber® Good Start® hypoallergén formulája (Magyarországon BEBA HA néven kerül forgalomba) az első és egyetlen csecsemőtápszer formula, amely esetében az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (Food and Drug Administration, FDA) is elismerte betegségmegelőzési szerepét. A hatóság megállapította, hogy azon csecsemők körében, akiket az első 4 születési hónap során kizárólag ezzel a részlegesen hidrolizált tejsavó fehérje tartalmú tápszerrel tápláltak, jelentősen csökkent az atópiás dermatitisz kialakulásának veszélye az első évben azokhoz a csecsemőkhöz képest, akiket teljes tehéntej proteint tartalmazó készítménnyel etettek.

A vezető allergia és gyermekorvos szervezetek – azaz az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája (American Academy of Pediatrics/AAP), az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia (American Academy of Allergy Asthma and Immunology/AAAAI), és az Allergiás és Fertőző betegségek Országos Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases/NIAID) – szintén megerősítették a részlegesen hidrolizált, tejsavó fehérje tartalmú tápszerrel való táplálás lehetséges előnyeit, mely szerint e tápszer adása csökkenti az atópiás dermatitisz kialakulásának valószínűségét olyan csecsemők esetében, akiknél feltehetően jelen van az allergiás hajlam. Ezen tápszerek rutinszerű használata ajánlott egészséges gyermekek körében megelőzés céljából, de azoknál a babáknál, akiknél már megjelentek az allergiás tünetek, nem alkalmazhatók terápiaként.

Optimális esetben az anyatejes táplálás az első lépés az egészséges élet felé, és a csecsemők allergiás megbetegedésének elkerülése szempontjából is a szoptatás a lehető legjobb megoldás. Sajnos vannak azonban olyan esetek, amikor valamilyen oknál fogva részben, vagy teljes egészében lehetetlenné válik az anyatejes táplálás, és a csecsemőnek tápszeres kiegészítésre van szüksége. „Az FDA állásfoglalásával egyben azt is elismerte, hogy nem minden csecsemőtápszer hatása egyforma, illetve, hogy a megfelelő tápszer kiválasztásával megakadályozhatjuk az allergiás megbetegedések kialakulását az olyan babák esetében, akiknek családi kórtörténetében már van allergiás megbetegedés”. – kommentálta a hírt prof. dr. Arató András, az I.számú Gyermekklinika igazgatóhelyettese, a Gyermekgasztroenterológiai Szekció elnöke. Tehát a megfelelő tápszer kiválasztásakor óriási felelősség hárul a szakemberekre, hiszen a helyes csecsemőtáplálással nagyon komoly, a kis páciens egész életét meghatározó betegségek küszöbölhetők ki.

A Nestlé formula 100 százalékos tejsavó fehérje, mely részben hidrolizált. A tej alapú formulákkal ellentétben, melyek intakt tehéntej fehérjét tartalmaznak, a Nestlé hypoallergén tápszerek előállításakor egy speciális, két lépésből álló folyamatot hajtanak végre, melynek során gyengéden bontják a fehérjét, ami ennek következtében két kisebb részre bomlik (részlegesen hidrolizálódik). Ennek az egyedi gyártási folyamatnak, és az előállított hidrolizált fehérjéknek köszönhető a tápszer pozitív egészségügyi hatása. Magyarországon is elérhetőek a Nestlé saját fejlesztésű fehérjéjével gyártott tápszerei, a BEBA HA hypoallergién tápszercsalád, amelyek a fentiek értelmében bizonyítottan allergiamegelőző-hatással rendelkeznek.

(forrás: FDA grants first-ever qualified health claim in infant nutrition. (FLORHAM PARK, New Jersey) – May 26, 2011 )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés