hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Két tüntetést is tartanak ma az egészségügy helyzete miatt

Zöld út a fekete harisnyának

Dr. Kásler Miklós az ATV szerint cáfolta, hogy az Országos Onkológiai Intézet főnővéri értekezletén állásvesztéssel fenyegették azokat, akik fekete ruhával, vagy szalaggal tüntetnek az egészségügyi dolgozók helyzete miatt.

Az intézet főigazgató főorvosa azután nyilatkozott, hogy az intézmény több dolgozója arra panaszkodott a lapnak, hogy megtiltották nekik az országossá vált fekete ruhás tiltakozásban történő részvételt.

„Az Intézet Főigazgatói Tanácsa valóban tárgyalt a fekete felsőruha viselésének kérdéséről, és egybehangzóan az volt a véleményünk engem is beleértve, hogy a kórházak munkaruhája a felső kórházi (fehér, zöld, kék) ruha, higiéniai és lélektani szempontból egyaránt” – idézi a lap Káslert, aki kérdésre azt is hozzátette: a főigazgatói értekezleten kifejezetten elhangzott az, hogy „a felső kórházi ruha alatt bárki, bármilyen alsó ruházatot, beleértve a harisnyát is, bármilyen színben viselhet”. Az is elhangzott az értekezleten, hogy dolgozóik közül mindenki szabad akaratából és józan belátásából dönt arról, hogy részt vesz-e a május 12-ei tüntetésen.

A legtöbb lap keddi kiadása beszámol a délutáni demonstrációkról. (Világgazdaság, Napi Gazdaság, Népszava, Népszabadság, Index, Origo...)

Kedden délután két felvonulást is tartanak Budapesten az egészségügy helyzete miatt – emlékeztet fel az Index. A demonstrációk egymástól elvileg függetlenül szerveződtek, de este hétre mindkét csoport az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága elé érkezik az Arany János utcába.

A nővéreket, ápolókat, asszisztenseket képviselő Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara hangsúlyozottan politikamentes demonstrációra készül a megalázóan alacsony fizetések miatt.  A menetük a Hősök Teréről indul 17:45-kor. A résztvevők fehér köpenyben, piros-fehér-zöld szalagokkal vonulnak végig az Andrássy úton egészen az Arany János utcáig.

A másik demonstrációt Értetek, Értünk, Veletek címen hirdette meg az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség. Ez a csoport a Clark Ádám térről indul, és a Lánchídon át jut el az Arany János utcába. A résztvevők, csatlakozva a Péterfy-kórházban tiltakozó nővérhez, fekete ruhában ruhában vonulnak fel – olvasható az index.hu-n.

(forrás: ATV, Index)

Könyveink