hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Majdnem teljes az összefogás az egészségügyért

Más helyszínről indulva, de a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara rendezvényéhez csatlakozva, a hivatásrenddel az Egészségügyért Felelős Államtitkárság Arany János utcai épülete előtt találkozva, együtt demonstrál az Őszintén az Egészségügyről Akció-szövetség egy fenntartható, hálapénz-mentes egészségügyi rendszer létrehozásáért, valamint a bérek jelentős emeléséért.

Mint arról a MedicalOnline-on elsőként beszámoltunk, az Magyar Kórházszövetség (MKSZ) debreceni kongresszusán soha nem látott összefogás bontakozott ki a rendezvény első napján, ahol több szervezet is jelezte, hogy csatlakozni kívánnak a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamra (MESZK) május 12-re meghirdetett menetéhez, amely 18 órakor indul a Hősök teréről. Mindeközben az úgynevezett „fekete pólós mozgalom” – amely az egészségügyben dolgozó nővérek civil kezdeményezése – a hét végén a köztársasági elnök rezidenciája elé vonult, hogy felhívja az elnök figyelmét az ágazat, és az ott dolgozók nehézségeire. A mozgalmat támogató „Őszintén az Egészségügyről Akció-szövetség” korábban szintén május 12-ére, de három órától szervezett demonstrációt a Clark Ádám térről. Hétfő délutáni sajtótájékoztatójukon bejelentették: számukra fontos az egységes kiállás a meghatározott célokért, ezért csatlakozva a MESZK demonstrációjához, arra kérnek minden tagot és szimpatizánst, hogy csatlakozzon hozzájuk a Clark Ádám téren május 12-én 17 órakor, ahonnan az államtitkárság épülete elé vonulva, a teljes szakdolgozói társadalom kifejezheti akaratát a biztonságos betegellátásért, az egységes ágazati szabályozásért, az alapilletmény jelentős emeléséért.

A MESZK azért szervez demonstrációt, mert a kamara március 21-ei nagygyűlésén kiadott 12 pontban összefoglalt követeléseikre és nyílt levelükre a mai napig nem érkezett semmiféle reakció a kormányzat részéről, annak ellenére, hogy Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár is támogatásáról biztosította az abban foglaltakat. A követeléseket tekintve nincsen vita a szervezetek között – mondta lapunknak Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, hozzátéve, kemény egyeztetésen vannak túl, amelyben igyekeztek közelíteni álláspontjukat. Vita a „fekete pólós nővérmozgalom megítélésében, illetve a rendezvény időpontjában volt, és végül úgy döntöttek: annak érdekében, hogy a teljes összefogást demonstrálni tudják, összehangolják a megmozdulásokat.

Fogjunk össze és szólaljunk fel a magyar egészségügyért és a magyar szakdolgozók anyagi megbecsüléséért! – áll a MESZK felhívásában, amely az eddigi lojális hozzáállás helyett úgy fogalmaz: Többé nem engednek a „tizenkettőből”, és hitegetés helyett azonnali lépéseket várnak. Hangsúlyozzák azt is, hogy a demonstráció politikamentes, ezért kérik a politikai pártokat, hogy azon ne jelenjenek meg. A Hősök teréről 18 órakor induló megmozdulásra várják minden kollégájukat, aki felelősséget érez hivatása iránt és kiáll a szakdolgozók megbecsüléséért. Csatlakozásra szólítják fel azokat az orvosokat, betegeket és hozzátartozókat is, akik egyetértenek céljaikkal, és szimpatizálnak az egészségügyi szakdolgozók törekvéseivel.

(A MESZK felhívását ide kattintva érheti el.)

 

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink