hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.

Egészségpolitika

Zárt ülés lesz az influenza elleni gyógyszerkészletekről

Bioterror, katasztrófa, egészségügy

Megoldott az ivóvízbázisok és az élelmiszerek hazai védelme? Felkészültek az egészségügyi dolgozók egy esetleges katasztrófahelyzet kezelésére? Szemben a termékek szabad forgalmazásának európai elvárásával, nem lenne érdemes inkább nemzeti önellátásra berendezkedni az élelmiszerellátás terén? Ilyen és ehhez hasonló kérdések hangzottak el szerdán azon a konzultáción, amelyen a bioterrorizmussal, a klímaváltozással összefüggő katasztrófahelyzetek egészségügyet érintő feladatait tekintették át az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának  képviselői.

Egyes kérdésekre nem tudtak, másokra – felhatalmazás híján – nem akartak válaszolni a szakértők. Ezek közé tartozott például Mikola István ex-miniszter (Fidesz) azon felvetése, hogy amióta megszűntek a határon az ÁNTSZ korábbi mikrobiológiai vizsgálatai, „ideömlik a szemét”; elegendő csak az utóbbi időszak élelmiszer-botrányaira gondolni. Nem volna helyes ezeket a vizsgálatokat visszahozni, és más országok gyakorlatához hasonlóan inkább nemzeti önellátásra berendezkedni az élelmiszer-ellátásban? – kérdezte Mikola István, aki szerint a magyarok fogyaszthatnák a magyar parasztok magyar paprikáját is, vagy mint a franciák, megtilthatnánk, hogy hipermarketeket reklámozzanak az út mentén.
Mint elhangzott, jelenleg három pandémia zajlik a világban, az AIDS, a malária és a sok esetben multirezisztens kórokozók által előidézett tbc; az influenza-világjárvány egyelőre csupán fenyegetés. Veszélyforrást jelentenek azonban például a jégtakaró alól előkerült, s kutatók által gyakorta vizsgált régen világjárvány okozó kórokozók is, amelyek ellen az emberiségnek gyakorlatilag ma már nincs védettsége. Falus Ferenc országos tisztifőorvos ezzel kapcsolatban utalt rá, hogy a honvédség Magyarországon is rendelkezik készletekkel a feketehimlő esetleges újbóli felbukkanásakor szükséges védekezéshez. Újra gondot okozhat azonban a járványos gyermekbénulás is – amelyet eredetileg 2000-re fel akartak számolni –, vagy egyes állatról-emberre átvihető fertőzések, zoonózisok, amelynek északra terjedését kiépült hálózat híján nem is tudják nyomon követni a hatóságok. 
Bár egyes képviselők némiképp eltúlzottnak vélték az influenza pandémia veszélyét, szakemberek szerint komoly esélye van annak, hogy a vírus ősszel hazánkban is megjelenjen. A tisztiorvosi szolgálat információi szerint az eredetileg Mexikóból indult járvány feltételezhetően spontán alakult ki, abban nincs szerepe génmanipulációnak. Az időben megkezdett védekezés jegyében Mikola István alelnök korábbi javaslatára, május 27-én mindenesetre zárt ülésen tárgyal az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága a hazai gyógyszer- és oltóanyag-készletekről. Az ülésen – amelyen az ellenzék kezdeményezi majd a jelenleg törvény által államtitoknak minősített információk titkosságának feloldását – az egészségügyi minisztert is meghallgatják. Székely Tamás kérésére a képviselők négy tartózkodás mellett szerdán hozzájárultak ahhoz, hogy nemzetbiztonsági érdekből az egyébként szükséges közbeszerzési eljárás mellőzésével vásároljon hazánk antivirális készítményeket. Azt azonban hangsúlyozták, részletes adatokat kérnek arról, mely cégtől, milyen mennyiség megvételéhez adták előzetesen egyetértésüket.

Ne a légkondicionálón spóroljanak!
Elfogadhatatlan spórolási technika, ezért szigorú ellenőrzésre számíthatnak azok az egészségügyi intézmények, amelyek hőség esetén a légkondicionáló berendezések mellőzésével óhajtanak takarékoskodni – közölte Nagy Kálmán (KDNP) felvetésére a testület előtt Vojnik Mária, a szaktárca államtitkára.
Mint az ugyanis a képviselő szavaiból kiderült, az orvosok néhány éve 30–40 fokban is végeztek még szívműtéteket, s bár egyre melegebbek a nyarak, azokon a helyeken, ahol kellene, talán húsz százalékban van légkondicionáló. Vannak azonban kórházak, amelyekben vezetői utasítására csak akkor kapcsolhatják azt be, ha a hőmérséklet meghaladta a 26 Celsius fokot.

– köblia –

cimkék

hirdetés

Könyveink