hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Nem ismétlődik az 1930-as évek gazdasági depressziója

Világgazdasági előrejelzés

A világpiacon végigsöprő bankközi hitelválság nem fenyeget azzal, hogy megismétlődik a múlt század 30-as éveinek mély depressziója, mert annak alapvetően más okai voltak. Egyebek között ezt állapította meg az egyik vezető londoni gazdaságkutató központ friss jelentése.

A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző cége, az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló - Londonban már részleteiben ismertetett - havi globális jelentésében azt írta: a cég számos ügyfele azon aggodalmának adott hangot, hogy az amerikai lakóingatlan- és pénzpiaci zűrzavarok az 1930-as évtized nagy depressziójához hasonló helyzetet okozhatnak. Az EIU szerint az amerikai gazdaság az idén csak 0,8 százalékkal növekszik, és erre az előrejelzésre is még lefelé ható kockázatok nehezednek, a második nagy depresszióval kapcsolatos aggodalmak azonban messze eltúlzottak.

Az 1929-ben kezdődött, és a 30-as évek jelentős részében kitartó visszaesés fő oka nem a meredek tőzsdei korrekció volt - az 1987-es értékpiaci összeomláskor például nagyobbat zuhantak az árfolyamok -, hanem az akkori pénzügypolitika "látványos kudarca". Az 1929-33 közötti legsúlyosabb visszaesés mögött általános gazdaságszerkezeti, túltermelési, fogyasztási válság volt, de a Federal Reserve, amely mereven ragaszkodott az aranystandard fenntartásához, egészen 1931-ig folytatta a monetáris szigorítást.

Ma azonban rendkívül valószínűtlen, hogy a Fed ugyanezt a hibát megismételné - áll az EIU következő havi világgazdasági prognózisában. Ben Bernanke személyében a 30-as évek nagy depressziójának egyik legjobb szakérője áll jelenleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed élén, és a bank - agresszív kamatcsökkentéseivel és aktívabb pénzpiaci intervencióival - már eddig is sokat tett annak demonstrálására, hogy bármely szükséges lépést kész megtenni a depresszió elkerülésére. Az EIU szerint az agresszív pénzügypolitikai enyhítés sem lesz elégséges a potenciálisan meredek visszaesés kivédésére, de az 1930-as évek megismétlődésének elkerülésére mégis ez a helyes módszer.

Más nagy londoni házak is úgy tartják, hogy a Fed egyedül nem tudja kivédeni az amerikai recessziót. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő amerikai hitelfolyamat-elemzéseinek legutóbbi összegzése szerint a piaci stresszhelyzet bármilyen érdemi enyhítéséhez, és a cégadósi kör adóskockázati felárainak szűkítéséhez részvénypiaci felfutásra is szükség van. Ahhoz, hogy a Fed sikerrel enyhíthesse a piaci stresszt, az amerikai tőzsdéken forgó teljes törzsrészvény-állománynak legalább 10 százalékkal kellene drágulnia az év végéig - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint hacsak nem érkeznek be "meglepően jó" adatsorok az amerikai gazdaság teljesítményéről, a Federal Reserve áprilisban várhatóan 1,75 százalékra csökkenti tovább a jelenleg 2,25 százalékos, irányadó szövetségi napikamatcélját.

Kellemes meglepetésekre az EIU sem számít. A cég az áprilisra szóló havi globális jelentésében fenntartotta azt az előrejelzését, hogy az amerikai gazdaság a tavalyi 2,2 százalék, és a 2006-ban mért 2,9 százalék után az idén alig 0,8 százalékkal fog növekedni, és jövőre is csak 1,9 százalékig gyorsul vissza. Az idei egész évi 0,8 százalékos növekedési előrejelzésben benne van, hogy az Egyesült Államok valamikor az év során recesszióba süllyed. Az EIU szerint az amerikai megtorpanás hatására az idén - vásárlóerő-paritáson számolva - a világgazdaság egészének növekedési üteme is jelentősen lelassul, a tavalyi 4,7 százalékról 3,7 százalékra.

 

MTI


cimkék

hirdetés

Könyveink