hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Velkey: Az egyre szigorodó szabályok nem támogatják a munkamorált

Az Economxnek Velkey György János, a Magyar Kórházszövetség elnöke a héten elfogadott egészségügyi salátatörvény passzusaira reagált.

Az orvosi munka nagyon sokrétű és fontos, hogy a betegellátás ne szenvedjen csorbát, de ezen az úton nem szabad tovább menni, hogy állandó kontroll alatt akarják tartani a dolgozókat, mondta a napokban elfogadott egészségügyi salátatörvénnyel kapcsolatban az Economxnek Velkey György János, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Amióta a munkaidő kontroll szigorítása életbe lépett, azt látom, hogy az orvosokat sokkal nehezebb rávenni plusz feladatokra külsős helyszínen, amely pedig közös érdekünk lenne. Ilyen például az oktatás, az ápolóképzés, nem tudnak feladatot vállalni ebben, pedig ez nagyon fontos lenne mindenki számára, fogalmazott Velkey György János. És még említhetek nagyon sok mindent, például a tudományos együttműködéseket és számtalan olyan továbbképzést, ami nem közvetlenül a kórházhoz kötődik. 

A Kórházszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy az orvosi munka értelmiségi munka is, amiben egy bizonyos fokú szabadságra is szükség van, és itt nemcsak az orvosokról, hanem a többi szakemberről is szó van, akik a kórházakban dolgoznak.

Az egészségügyben is rengeteg sors és egyéni életút van, amiben ezek az egyre szigorodó szabályok, aminek a kiindulópontja egyfajta bizalmatlanság, nem támogatják az orvosok és egészségügyi dolgozók munkamorálját. Fontosabb, hogy egyfajta bizalom alakuljon ki döntéshozók és az orvosok és az egészségügyben dolgozók között, fogalmazott a Kórházszövetség elnöke.

Most a törvény jelent meg, majd a végrehajtási utasítás fogja szabályozni a további részleteket arról, hogy a kórházakban meddig és miként kell kialakítani a blokkolóórákat vagy a beléptető rendszereket, mondta Velkey György.

A teljes információ

(forrás: Economx)

Könyveink