hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Úttörő szerepet játszik a sebészet jövőjében a robotika

A robotasszisztált sebészeti (RAS) berendezések használata hozzájárul a nagy pontosságot igénylő műtéti beavatkozások sikerességéhez. Annak ellenére, hogy a robotasszisztált operációk jelenleg az évente végzett mintegy 300 millió műtét kevesebb mint 1%-át teszik ki, a Roland Berger tanulmánya szerint 2030-ra az iparág bevételei háromszorosára nőhetnek.

A robotsebészeti operációk előnyeit egyre több egészségügyi szakember ismeri fel: a beavatkozások rövidebb idő alatt és sokkal jobb eredménnyel végezhetőek el, mint a hagyományos műtétek. Emellett az ilyen műtéti eljárások csökkenthetik a szövődmények kockázatát és a betegek kórházban tartózkodásának idejét is, a gépek használata pedig kevésbé terheli le a kórházi dolgozókat2022-ben a robotsebészettel végzett műtétek háromnegyede általános sebészeti, urológiai vagy nőgyógyászati műtét volt.

A RAS-ágazat három fő szegmensre bontható: a robotrendszerekre, a műszerekre és tartozékokra, valamint a szolgáltatásokra. Ezek az automata rendszerek jelentős, 500 ezer és 3 millió dollár közötti befektetések, melyek az iparág bevételeinek egyharmadát alkotják. Míg sok alkatrész és tartozék gyakran csak egyszer alkalmazható, így folyamatosan utánpótlásra van szükség. Számokban kifejezve ez a szegmens az eladások 53 százalékát teszi ki. Ez a modell lehetővé teszi az ágazati szereplők számára a jövedelmező, ún. "borotvapenge üzleti modell” alkalmazását a nagy értékű kezdeti beruházásokkal és az ismétlődő fogyóeszköz-értékesítéssel. A harmadik és egyben legkisebb szegmens a szolgáltatások, ami szintén növekvő és ismétlődő bevételeket ígérnek, mivel egyre több MI-alapú szolgáltatást kínálnak az üzleti modellek részeként.

A robotok műtőkben való széles körű elterjedése új utat nyithat az egészségügyben, ám a magas beruházási és működési költségek miatt jelenleg megoszlanak a vélemények ezen rendszerek bevezetéséről. A Roland Berger tanulmánya ezért olyan lépések megtételére tesz javaslatokat, melyek ellensúlyozhatják a robotsebészettel szembeni vélekedéseket és támogathatják piaci növekedését – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

Mit tehetnek az innovatív robotsebészeti rendszerekkel foglalkozó vállalatok a siker érdekében?

Egyre több beszállító verseng a piaci részesedésért és többen már ún. többkaros platformokat kínálnak, amelyekre különböző orvosi eszközök csatlakoztathatóak, azaz egy berendezéssel többféle eljárás is elvégezhető. A Roland Berger összegyűjtötte az alapvető stratégiai lépéseket. Első lépés az ügyfélközpontú megközelítés a termékfejlesztésben: a sebészeket és az ápolókat kell a középpontba állítani. Másodszor, olyan meggyőző vizsgálati és valós adatokat kell előállítaniuk a vállalatoknak, amelyekkel segíthetnek a kórházaknak a műtétek minőségének javításában. Harmadszor, a gyártóknak testre kell szabniuk értékajánlataikat a kórházak, a biztosítók és a szabályozó hatóságok számára. Negyedszer, a hitelességük megerősítése érdekében, együttműködő partnerségeket kell kialakítaniuk a vezető egyetemekkel és kutatóintézetekkel, kórházakkal. Végül pedig a vállalatoknak hangsúlyozniuk kell a robotasszisztált műtéti beavatkozások kedvező hatásait, azaz az alacsonyabb számú orvosi hibák számát a műtétek során, valamint a kórházak hatékonyságának javítását.

A tanulmány letölthető itt.

(forrás: Roland Berger )
hirdetés

Könyveink