hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Uniós forrásból épül a debreceni Egészség Központ

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében több mint 10,6 milliárd forintos uniós támogatást fordíthatnak Debrecenben az Egészség Központ Fejlesztési Projektre.

A beruházás összköltsége közel 11,8 milliárd forint. A pályázat során több mint 17 ezer négyzetméteren építenek új épületeket és bővítik a meglévőket. Közel 12 ezer négyzetméter épület felújítása valósul meg, és mintegy 2,6 milliárd forint összértékben szereznek be gépeket, műszereket. A beruházás eredményeként új, korszerű, költséghatékonyan működtethető egészségügyi ellátási infrastruktúra jön létre a rugalmasabb, gyorsabb, betegbarát ellátó rendszer kialakítását szolgálva - fogalmaz a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja.

A Centrum mostani elhelyezése pavilonrendszerű, az épületek egy része mára elavult. A működési környezet nehezíti a korszerű rendszerek és munkafeltételek kialakítását, ráadásul a fenntarthatóságra is negatív hatással van.

A fejlesztési program célja, hogy központosítással korszerű, költséghatékonyan működő, egyszersmind hosszú távon is fenntartható betegellátó rendszer jöjjön létre, a terápiás és diagnosztikus szolgáltatások tömbösítésével. Fontos követelmény, hogy az új rendszer tegye lehetővé, hogy a DE OEC képes legyen rugalmasan reagálni az orvostechnikai fejlődésből, a demográfiai változásokból és a megbetegedések alakulásából fakadó kihívásokra, mind a diagnosztika, mind a gyógykezelések és a képzések területén.

A projekt megvalósítása során új Diagnosztikai Központot hoznak létre. Ebben, a centralizált gyermekellátáson belül, fogászati és helyreállító szájsebészeti ellátás, fogyatékos gyermekek fogászati ellátása, valamint integrált gyermek fej- nyaksebészeti és maxillofaciális ellátás is helyet kap. Modernizálják a Bőrgyógyászati Klinikán működő égési- bőrsebészeti osztályt. A megújult központban nagy hangsúlyt helyeznek a transzplantációs beavatkozások optimális háttérfeltételeinek megteremtésre, különös tekintettel a vesetranszplantációra és szaruhártya átültetésre. A beruházási projekt további prioritásait a gyermekintenzív ellátás, a központi intenzív, a központi sürgősségi ellátás, az onkohaematológiai belgyógyászati tömb és a Patológiai és Igazságügyi Intézet infrastrukturális feltételeinek fejlesztése alkotják. A szakmai háttér biztosításában nagy szerepet játszik az új telediagnosztikai központ kialakítása.

(forrás: NFÜ)
hirdetés

Könyveink