hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

A kamarák nem delegáltak új személyt az Országos Etikai Tanácsba

Újabb salátatörvény készül?

Várhatóan tavasszal dönthet az Országgyűlés arról a korábbiakhoz hasonlóan salátatörvénynek nevezett jogszabálycsomagról, amelyben számos egészségügyet érintő területet, így például az egészségügyi dolgozók munkarendjét, a szakmai kamarák etikai eljárásrendjét is szabályoznák - adta hírül a Népszava online. Ez utóbbit indokolhatja, hogy az Országos Etikai Tanács két kamarák által delegált tagját visszahívták.

Tovább szigorodhat Magyarországon a dohányzási tilalom. Várhatóan március végéig nyújtja be az egészségügyi tárca azokat a javaslatokat, amelyek a nemdohányzók védelméről szóló törvényt módosítanák - közölte a Parlamentben Horváth Ágnes szakminiszter. A tárca tervei szerint teljes dohányzási tilalom lépne életbe a zárt nyilvános helyeken, a munkahelyeken, a játszótereken és az aluljárókban.
Kivételt a művészeti produkciók, például a filmforgatás jelenthetnének, s a szállodák kijelölt szobáiban is rá lehetne gyújtani. A miniszter tájékoztatása szerint a tárca már elkészítette javaslatát, amelyhez jelenleg is várják a társadalmi szervezetek véleményét.  
Optimális esetben a jogszabály május közepére születhet meg. Horváth Ágnes tavaly májusban jelentette be, hogy Magyarország is csatlakozik az Európai Bizottság Dohányfüstmentes Európáért Zöld Könyvéhez. A brüsszeli bizottság célja, hogy 2009-re a tagállamok többségében szigorúan korlátozzák a nyilvános zárt helyeken - például éttermekben, kávézókban és sörözőkben - a dohányzást.
A Népszava információi szerint a cigarettázást tiltó rendelkezések - egyebek mellett - egy a lap által salátatörvénynek nevezett jogszabálycsomagban jelennének meg. Ebben az Egészségügyi Minisztérium mégis pontosítaná, milyen esetekben kell mentőt, s mikor betegszállítót hívni a rászorulókhoz. A szaktárca egyik januári sajtótájékoztatóján munkatársunk érdeklődésére Horváth Ágnes azt mondta, a mentés és a betegszállítás területén nincs szükség újabb jogszabálymódosításra; elegendőnek látja az eddigieket. A törvénytervezet szerint az egészségügyi dolgozók pihenőidejét a jövőben beszámíthatnák a munkaidőbe. A módosítás azonban várhatóan csak azokra a kórházakra, rendelőkre vagy háziorvosokra lesz alkalmazható, amelyek ma nem képesek eleget tenni a munkaidővel kapcsolatos törvényi elvárásoknak. A salátatörvényben ezeken kívül szó lesz a szakmai kamarák etikai vizsgálati szabályairól is, s a tervek szerint megteremtenék a lehetőségét, hogy a betegek ne csak közokiratban, hanem teljes bizonyító erejű magánokiratban is visszautasíthassák a kezeléseket.
Mint azt a Medical Tribune-ben megírtuk, komoly gondok vannak a gyakorló orvosok esetleges etikai ügyeinek vizsgálatával (lásd jobb oldali linkünket). Több egymásnak ellentmondó rendelkezés miatt az Országos Etikai Bizottságból (OEB) két kamara által delegált személyt is visszahívtak. Egyikük dr. Szabó Sándor, a Magyar Gyógyszerész Kamara tiszteletbeli elnöke, aki az OEB elnöki tisztét látta el, másikuk dr. Benoist György, aki a Magyar Orvosi Kamarát képviselte. Benoist tanár úr a Medical Online érdeklődésére elmondta: az elmúlt 2,5-3 hónapban, mióta nem vesznek részt a testület munkájában, nem kap értesítést, így azt sem tudja, működik-e a testület. Annyi mindenesetre tény: a kamarák nem delegáltak helyettük új személyeket.

k. a.

cimkék

hirdetés

Könyveink