hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Új ügyelet: Vas és Nógrád következik

Decemberben Vas és Nógrád vármegye csatlakozik az új ügyeleti ellátáshoz, 2024. januárjában Fejér, februárjában pedig Pest vármegye.

A kórházakban a sürgősségi osztályok forgalma az egységes ügyeleti rendszer bevezetésével 10-15 százalékkal csökkent. Már 15 vármegyében működik az új ügyeleti rendszer, közölte Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Kórházszövetség minapi konferenciáján.

Decemberben Vas és Nógrád vármegye csatlakozik az új ügyeleti ellátáshoz, 2024. januárjában Fejér, februárjában pedig Pest vármegyében is bevezetik. Budapesttel kapcsolatban még folynak az egyeztetések.

A Nógrád Vármegyei Hírportál egyebek között azt írja: Az elmúlt évtizedekben kaotikussá és fenntarthatatlanná vált az alapellátási ügyeleti rendszer, a betegek sok helyen panaszkodtak az ellátásra. Gyakran előfordult, hogy nem tudták elérni az ügyeletet, az ellátás akadozott, a szakmai minőség pedig alatta maradt az elvárhatónak. Azért született meg ez az új egységes rendszer, hogy a betegek a számukra egyszerűen elérhető és minőségbiztosított ellátást kapják – közölte Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője, hozzátéve: az új, egységes ügyeleti rendszer elemeit másfél éven keresztül Hajdú-Bihar vármegyében elemezték, majd idén február 1-től fokozatosan vezetik be a vármegyékben.

Eddig az új ügyeleti rendszerben összesen 191 ezer beteget láttak el.

– A tapasztalat azt mutatta, hogy 16 és 22 óra között leginkább háziorvosi problémák miatt keresik fel az ügyeletet, viszont akik este 22 óra után hívják az ügyeletet, ők általában valóban akut, néha súlyos probléma miatt teszik azt. Az új rendszer éppen így épül fel és nyújt megoldást, hiszen a háziorvosok 16 és 22 óra között látnak majd el ügyeletet Nógrád vármegyében, összesen négy telephelyen: Pásztón, Szécsényben, Balassagyarmaton és Salgótarjánban. Győrfi Pál kifejtette: az éjszakai órákban is működni fog két ügyeleti telephely – Salgótarjánban és Balassagyarmaton –, ahol fogadják a betegeket, de azt tanácsolják, hogy éjszaka ne induljanak el sehova, előbb hívják fel a 1830-as telefonszámot és a szakember a beteg számára a legjobb megoldást fogja választani: ha kell, az ügyelet vagy a mentő megy majd ki az adott helyszínre és látja el a beteget.

Győrfi Pál a központi telefonszámmal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy érdemes ezt a számot mindenkinek otthon felírni, mert december 1-től ezt kell majd hívni ügyeleti jellegű egészségügyi probléma esetén. Fontos tudni, hogy vészhelyzet, közvetlen életveszély esetén természetesen továbbra is a 112-es segélyhívót kell tárcsázni. Ha pedig valaki előre tudja, hogy orvoshoz kell mennie, akkor a saját háziorvosát keresse fel annak rendelési idejében.

Mint mondta: gyermekek és felnőttek esetében egyaránt érvényes az új ügyeleti rendszer és a telefonszám is. Gyermekkel is be lehet menni bármelyik ügyeletre, a központi gyermekügyelet pedig a salgótarjáni kórházban fog működni. Fontos megjegyezni azt is, hogy mivel egységes a rendszer, bármelyik ügyeletre be lehet majd menni lakóhelytől függetlenül.

A szóvivő beszámolt  az eddigi tapasztalatokról is. Eddig 4,3 az átlagunk az 1-től 5-ig terjedő skálán, ami nagyon jó értéknek számít. De nem csak a betegek, hanem a kollégák is elégedettek a rendszerrel. Azt látjuk, hogy az ügyeletben is hasonló betegeket kell ellátni, mint a normál háziorvosi rendelésen, ritkán fordul elő, hogy egy betegnek igazán komoly baja van – közölte Győrfi Pál.

 

(forrás: MedicalOnline, NOOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink