hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Új szabályokat kíván az idősebb krónikus betegek ellátása

Számos érdekkonfliktust jelez az az állásfoglalás, amelyet Belgiumban dolgoztak ki a többféle krónikus betegségben szenvedők ellátásának javítására bevezetndő reformokról.

A krónikus betegek ellátására már sok államban komoly beruházások történtek, például a rák vagy a demencia kezelését szolgálandó, de ezek általában csak egy betegségre összpontosítanak, holott a 70 évesnél idősebbek 50-70 százalékának ellátása minimum két krónikus betegség kezelését teszi szükségessé – mutat rá egy alapproblémára az eski.hu összefoglalója .
A szélesebb körű megközelítés szükségességét felismerve, Belgium Egészségügyi Minisztériuma 2011-ben megbízta a Belga Egészségügyi Kutatóközpontot (KCE) – idézi fel a lap –, hogy ajánlásokat dolgozzon ki a krónikus betegek ellátásának javítására.
A munka érdekessége, hogy a hazai érdekeltekkel folytatott szélesebb körű konzultáció mellett a nemzetközi gyakorlat eredményeit is igyekeztek összegezni. A szakértők, akik a Szövetségi Egészségügyi Szolgálat, az Országos Egészségbiztosító és más egészségügyi hatóságok munkatársait is bevonták állásfoglalásuk kidolgozásába, szisztematikus irodalomkutatást végeztek, alapul vették kutatásaikhoz a dán, holland, kanadai és USA-beli tapasztalatokat, elemzést végeztek a krónikus ellátás helyi gyakorlatáról a betegszervezetek és a szakmai szervezetek véleményét figyelembe véve, és konzultációkat folytattak az illetékesekkel ajánlásaik megvalósíthatóságáról.

Következtetéseiket, melyek számos további problémára is utalnak, tíz pontban mutatja be a cikk.

Az egyik fő következtetés a pénzügyi reformok szükségessége. A belga egészségügyi rendszer főként a szolgáltatásonkénti díjazáson alapul, és ez nem segíti elő a szolgáltatások összehangolását, a feladatok átruházását és a csoporttevékenységet, ami elengedhetetlen a jobb krónikusellátáshoz. Az állásfoglalás a különböző fizetési rendszerek kombinációján alapuló új finanszírozási mechanizmusok bevezetését, az alapellátásra fordítandó nagyobb beruházásokat és a minőségi ellátás ösztönzését tartaná szükségesnek, de a szakmai szervezetek szerint megfelelő a szolgáltatások szerinti díjazás, és a kombinált fizetési rendszer szerintük bonyolultabbá tenné az ellátás finanszírozását.

Az állásfoglalásban foglaltak bevezetése ugyanakkor már elkezdődött – olvasható az eski.hu-n.

(forrás: GYEMSZI [ESKI])

Könyveink