hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egy magyarországnyi alzheimeres él Kínában

A világ Alzheimer-kórban szenvedő betegeinek egynegyede él Kínában, ahol a 9,1 milliósra becsült tömeg töredéke kap csak megfelelő orvosi segítséget – írja az MTI.

A demenciában szenvedők számára országosan alig több ezer ágy áll rendelkezésre idősek otthonában, s csak elvétve kapnak az állapotuk szerinti ellátást, figyelmet - jegyzi meg egy közelmúltbeli pekingi konferencián elhangzottakat idézve a Cajhszincikkírója. Utal arra is, hogy a kínai társadalom öregedésével a probléma hatványozódni fog.

Kínában jelenleg 194 millió a 60 év felettiek száma, vagyis a világ időskorú népességének a 22 százalékát teszik ki. 2024-re az öregek száma várhatóan eléri a 300 milliót és 2052-re a kínai lakosság egyharmada tartozik majd ebbe a korosztályába.

Az idősellátást szolgáló otthonokból kevesebb mint 4 millió van Kína-szerte, az öregeket vidéken 43 százalékban az (előbb utóbb hasonló gondokkal küzdő) házastársak és 57 százalékban a gyermekek látják el. A városokban a rászorulóknak nagyjából a 14 százaléka részesül szakszerű kezelésben.

Kínában az esetek túlnyomó részében a családok nem szembesülnek azzal, hogy hozzátartozójuk valójában beteg. A memóriazavart, a felismerés képességének csökkenését, a zavaros gondolkodást, a tájékozódási és kommunikációs problémákat, a furcsa viselkedést, az alvászavart, a képzelődéseket az öregkori elbutulás természetes következményeiként könyvelik el.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink