hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.

Tonio Borg bizakodik

Az Európai Unióban a kórházi betegek mintegy 8-12%-át éri valamilyen – egyébként elkerülhető – nemkívánatos esemény – írja hírlevelében az Bizottság egészségpolitikai biztosa.

Tonio Borg adatai szerint évente hozzávetőleg 4,1 millió beteg kap az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzést, közülük 37 ezren bele is halnak.  A biztos ennek kapcsán azért hozzáfűzi, hogy a tagállamok 2009. óta, amikor is a Tanács ajánlásban foglalkozott a betegbiztonsági teendőkkel, jelentős előrehaladást értek el a problémák leküzdésében.

A tagállamoknak a műtéti fertőzések, illetve az intenzív osztályokon és a hosszú távú ellátást nyújtó intézményekben előforduló fertőzések célzott felügyeletére kell összpontosítaniuk – írja az a közelmúltban elkészült jelentés, amely a betegbiztonsággal foglalkozó 2009-es tanácsi ajánlás végrehajtásának eredményeit összegzi.

A jelentés olyan információkkal szolgál az egyes uniós országok betegbiztonsági helyzetével kapcsolatban, amelyek tagállami és uniós szinten egyaránt beépíthetők az egészségügyi szakpolitikába, ráadásul az egészségügyi rendszerek teljesítményének értékeléséhez is felhasználhatók – írja a biztos. Emlékeztetve, hogy az Európai Tanács olasz elnökségének irányításával jelenleg is zajlik az az eszmecsere, amely arról szól, hogy a jövőben milyen uniós szintű intézkedésekre lenne szükség a betegbiztonság és a színvonalas ellátás biztosítása terén. Az eszmecsere eredményei alapján a Tanács hamarosan következtetéseket fogad el, amelyek egyértelműen kijelölik az uniós fellépés jövőbeni irányvonalát – reméli Tonio Borg.

(forrás: Europa.eu)

cimkék

hirdetés

Könyveink