hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

Tömegével hagynák el a szakdolgozók a magyar egészségügyet

Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamara elnöke a hvg360-nak azt mondta, februárban hetente tíz jóhírnév igazolást állított ki.

Ausztriában intenzíven toborozzák a magyar fiatalokat is ápolónak, de új tendenciaként a 40-50-es korosztály is kikéri már a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, írja a hvg360.

A magyar határ menti Burgenlandban nagyobb a kereslet az ápolókra, mint valaha, éppen ezért a Burgenlandi Egészségügyi és Ápolóképző Iskola ingyenes, de fizetett ápolóképzést indít.

Hogy ez mennyire vonzó ajánlat, csak a hónap végén derül ki – akkor zárul ugyanis a jelentkezés –, de az biztos, hogy így is nagyon sok magyar dolgozik kint.

Az osztrák egészségbiztosító adatai szerint 2023-ban 121 ezer magyar vállalt munkát Ausztriában (és miután egészségbiztosító, ők azok, akik legálisan dolgoztak odaát), ennél csak a németek voltak kétezerrel többen.

Az a statisztikákból nem látszik, hogy a magyarok közül mennyien helyezkedtek el az egészségügyben vagy a szociális ellátásban, de az összesített, szakmákra lebontott adatsor szerint a külföldi munkavállalók körében ez a negyedik legnépszerűbb terület.

(forrás: hvg360)
hirdetés

Könyveink