hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.

Tízezer aláírást gyűjtöttek a mosonmagyaróvári kórházért

Néhány nap alatt több mint 10 ezer aláírást gyűjtött össze a legnagyobb ellenzéki frakció Mosonmagyaróváron, a kórház működését ellehetetlenítő, március elsejétől bevezetett, szerintük alkotmányos alapjogot sértő egészségügyi ellátási rend ellen tiltakozva, közli a Telex.

A kiüresedő mosonmagyaróvári Karolina Kórház ügye jókora vihart kavart az elmúlt hetekben. Hiába tapasztalta már régebb óta, mostanra döbbent rá ugyanis mintegy 100 ezer térségbeli ellátott, mekkora a gond az évekkel ezelőtt állami fenntartásba vett kórházukkal, írja a lap.

„Sok szempontból a mosonmagyaróvári Karolina Kórház állatorvosi lova ennek az integrációs folyamatnak. Ezt valaki egy személyben, kellő felhatalmazással vezényelje le, hogy át tudjon nyúlni bizonyos fejek fölött. Nem egészen bízom abban, hogy ezt a megyei kórház végigviszi. Nekik megvan a saját bajuk, idáig is azzal szereltek le bennünket, hogy nincs ember, nincs pénz. Ha továbbra is ezeket a válaszokat kapjuk, akkor két hónap múlva már ennek a mostaninak is csak a romjain fogunk ülni” – ezzel az indokkal javasolta a helyi közmeghallgatáson Árvay István fideszes polgármester, hogy miniszteri biztost nevezzenek ki a reorganizációs program végrehajtására és lássák el őt minden olyan felhatalmazással, amely a szakellátások teljes körű és haladéktalan újraindításához elengedhetetlen. Ezt a Belügyminiszternek címzett felhívást fogadták el – némileg szigorított szövegmódosítással – csütörtökön a mosonmagyaróvári képviselők.

Az elmúlt két évben több mint 250 millió forintot tett be az állami fenntartású Karolina Kórház működtetésébe a mosonmagyaróvári önkormányzat, hogy ne kelljen osztályokat bezárni, márciustól mégis változások történtek: többek közt a hétvégéken a kismamákat és babákat át kell vinni Győrbe. A kórház főigazgatója szerint azonban csupán a szakemberek száma (annak hiánya) határozza meg, hogyan tudnak minden szakterületen 0–24 órában ellátást nyújtani.

Az egynapos sebészeti beavatkozásokkal Csornára vagy Kapuvárra kell menni, a többnapos ellátást igénylő esetekkel Sopronba, Győrbe, Csornára, Kapuvárra, Sopronba. A városban és vonzáskörzetében működő üzemekben több ezren dolgoznak az ország távolabbi részéről és a határainkon túlról érkezve, többségüknek nincs bejelentett lakcíme, ám az egészségügyi ellátást itt veszik igénybe. Kormányzati szinten kommunikált szándék, hogy az egészségügyi ellátás lakosságközeli legyen. A jelen állapotok szerint ez Mosonmagyaróvár és vonzáskörzetében semmilyen szinten és formában nem valósul meg – állt az előterjesztésben, melyben a kórház működésének mielőbbi helyreállítását kérte.

A legnagyobb helyi ellenzéki frakció, a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület (MPKE) elnöke, Szabó Miklós a Telexnek azt mondta: néhány nap alatt összesen 10 ezer 218 aláírást gyűjtöttek össze a városból és a környező településekről. Hozzátette, ha ez sem elég, élnek a nyomásgyakorlás más eszközével.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink