hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Miniszteri megbízottat kérnek Mosonmagyaróvárra

Árvay István polgármester miniszteri megbízott kijelölését javasolja, aki majd levezényli a kórház válságból való kilábalását, írja a 24.

Dugig megtelt a mosonmagyaróvári városháza díszterme és még legalább annyian zsúfolódtak össze az előtérben a csütörtök délutáni rendkívüli közmeghallgatáson, amit a vészhelyzetbe került Karolina Kórház ügyében hívott össze a fideszes polgármester, Árvay István. Azt kérte a megjelentektől, fogalmazzák meg, mit várnak el a kórház működésétől, ezt majd a képviselőtestület határozatba önti, és átadják a javaslatot az egészségügyet felügyelő belügyminiszternek. A kisvárosi kórház ugyanis agonizál. Ha az emberhiányt sikerülne pótolni, megint működhetne minden osztálya – Nagy István, a térség országgyűlési képviselője, agrárminiszter néhány hete ezt nyilatkozta a lapnak –, ám egyelőre inkább mennek a kórházból, mint hogy új erők érkeznének.

Március elseje óta lényegében nappali kórházzá degradálódott a Karolina Kórház, akkor annyit lehetett tudni, hogy szülni csak hétköznap lehet, a hét végére bezárják a gyerekosztályt és a sebészeti beavatkozásokról is csak hétköznap lehet szó. Azóta a helyzet egyre romlik, nincs intenzív osztály, már a traumatológia is elesett – az egykori orvosigazgató a határ túloldalára szegődött el –, sőt legújabban sebészeti szakrendelés sincs. A maradék két sebészt és mellé anaszteziológust a sürgősségire csoportosították át, így sürgősségi ellátóhely helyett megint sürgősségi osztálynak lehet nevezni a részleget (ha nem is a legmagasabb kategóriásnak), ám sokat nem javult a helyzet. Ha például törött lábbal bevisznek valakit és operálni kellene, azt már nem végezhetnék el helyben, mert nincs intenzív osztály – magyarázta egy kórházi dolgozó.

Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettesének közbevetésére, hogy nem csukták be a kórházat, sőt nem is szándékoznak becsukni, felhördülés volt a reakció: Mit érünk vele, ha nincs bezárva az épület, csak éppen az egyes osztályok nem működnek benne? Ennél csak az csapta ki jobban a biztosítékot, mikor harmadik órája sorolták a lakosok, mennyire nehézkessé és esetlegessé vált az orvosi ellátás és a főigazgató-helyettes kijelentette: Magyarországon minden beteg számára biztosított az egészségügyi ellátás.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink