hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Takács Péter nem aggódik a kórházi osztályok leállása miatt

Ideiglenes intézkedésről van szó, beteg ellátatlanul nem marad – nyilatkozta a Népszavának Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár, akit a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Intézet (NNGYK) honlapján olvasható azon határozatokról kérdeztek, melyek kórházi osztályok részleges, illetve teljes leállítását közölték.

Kunetz Zsombor orvos, a Röntgen blog szerzője Facebook posztjában felhívta rá a figyelmet, hogy az NNGYK honlapján január hatodikán egyszerre 20 egészségügyi intézmény részleges leállását jelentette be.

Takács Péter szerint ugyan januártól a kórházak már nem köthetnek szerződést, szavai szerint „a szürke gazdasági zónában működő” munkaerő közvetítő cégekkel, de úgy vélte, hogy az eddig általuk foglalkoztatott szakdolgozók majd bejönnek a rendszerbe. Az államtitkár azt mondta: az év végi, éveleji szabadságolások miatt van most egyes kórházi osztályokon kapacitáscsökkenés. Megjegyezte: általában az aktív fekvőbeteg osztályok 60-65 százalékos kihasználtsággal működnek, azaz beteg nem marad ellátatlanul, a helyettesítésre kijelölt intézmények fogadják őket. A fővárosban – szerinte – nem is nagyon okozhat gondot, ha valakinek egy másik kerületben lévő ellátóig kell utaznia.

Arra a felvetésre, hogy például az egri kórházból szemészeti ellátásért Debrecenig kell utazni, azt válaszolta: a szemészeti kórházi ellátás éppen az a terület, ahol nincs is minden megyében szükség ellátóhelyre. A szemészeti betegek 80-90 százalékát egynapos sebészeteken látják el, vagyis körülbelül tíz százaléknyi betegnek van szüksége kórházi kezelésre, akiknek viszont tervezhető az ellátásuk. Takács Péter hozzátette: a kormány megemelte az utazási költségtérítést, így akinek távolabbra kell mennie, annak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő már emelt összeget térít, azaz a pácienseket – szerinte – anyagi kár nem éri, írja a lap.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink