hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Ismét posztolt Kunetz Zsombor

Újabb 20 kórházi osztály leállásáról született határozat

A Szent János Kórházhoz "hasonlóan sikeresen kezdi az új évet" néhány megyei centrumkórház is, írja legújabb posztjában Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő.

Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a hét végén a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ frissítette a honlapját, és felrakott még 20 kijelelölő határozatot, amelyek az ország különböző egészségügyi intézményeiben különböző osztályok részleges vagy teljes leállását jelentik be 2023 decemberétől, 2024 januárjától. Így a Szent János Kórház nemcsak a belgyógyászati feladatát nem tudja részlegesen ellátni, hanem a komoly baleseti sérültek ellátását, de az ittas sérültek ellátását sem tudja biztosítani. Az előbbi esetben épületfelújítással magyarázza az intézmény a kapacitás csökkenését, míg az ittas sérültek ellátása megszüntetésének okait nem magyarázza a határozat.

A Szent János Kórházon kívül néhány megyei centrumkórházat is érintenek a határozatok. Mint Kunetz írja, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Centrum Kórházban az arc- és szájsebészeti ellátás akadozik immár mondhatni hagyományosan, ugyanitt a tüdőgyógyászati és légzésrehabilitációs fekvőbeteg ellátás nem lesz elérhető, és szűnik meg a teljes kapacitása ebben az évben. A Heves Vármegyei Markhot Ferenc Centrum Kórházban a szemészet ügyeleti ellátását nem tudják biztosítani, az ügyeleti időben érkező betegeknek Debrecenbe kell menniük ellátásért. A Komárom Esztergom Vármegyei Szent Borbála Kórház az urológia ügyeleti és fekvőbeteg szakellátást, míg a budapesti Szent Margit Kórház a gasztroenterológiai ellátást és a gyomor- bélrendszeri vérző betegek ellátását nem tudja biztosítani. Mindez a szakértő megjegyzése szerint azért rendkívül hátrányos a kórház ellátási területén élők számára, mert ugyanez az ellátás a Szent Jánosban sem elérhető, így egyrészt a vérző betegeket a mentőszolgálattal utaztatni kell a pesti oldalra, másrészt a még működő kórházakban a gasztroenterológiai várólisták fognak elviselhetetlenné válni.
 
A kijelölő határozatokat az NNGYK honlapján itt lehet megtekinteni.

 

(forrás: Facebook)
hirdetés

Könyveink