hirdetés
2024. augusztus. 14., szerda - Marcell.
hirdetés

Takács Péter a kórházi klímahelyzetről és a szűrésekről

Az elmúlt években több mint tízmilliárd forintot fordítottak a kórházak légtechnikai rendszereinek megújítására, mondta az egészségügyi államtitkár.

Az elmúlt években több mint 10 milliárd forintot fordított a kormány a kórházak légtechnikai rendszereinek megújítására, tizennégy intézményben megtörtént a teljes vagy részleges felújítás – mondta az MTI tudóítása szerint a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kedden, korlátozottan nyilvános sajtótájékoztatón újságíróknak.

Takács Péter, miután látogatást tett az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) , azt mondta: az idei nyári időszakra 1,3 milliárd forintot biztosított a kormány előre az esetleges hibák elhárítására. A kormány azt várja el a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól és az Országos Kórházi Főigazgatóságtól, hogy ahol a hőség miatt ellátási zavar keletkezik, ott a műszaki helyreállítás a lehető legrövidebb időn belül történjen meg. Valamint, hogy a sürgős beavatkozásra váró betegeket olyan intézménybe szállítsák, ahol megkapják az adott ellátást. Kitért arra, hogy a klímaváltozás okozta extrém időjárási helyzet nemcsak Magyarországon állítja kihívás elé a kórházakat.

A kiugróan magas hőmérsékletű napokra az egészségügyi ellátórendszernek fel kell készülnie, ami nem csak ezt az ágazatot, hanem az energia- és iparpolitikát is érintő kérdés  mondta, hozzátéve: "ezeket az ágazatokat uniós szinten úgy kell összehangolni, hogy ellenállóvá tegyük a hőhullámokkal szemben".

Takács Péter szerint a magyar kormány ennek megfelelően gondosan felkészült erre a szezonra, ettől függetlenül nem zárható ki, hogy a legnagyobb gondosság mellett is adódnak meghibásodások, amire azonban az egészségügyben dolgozók fel vannak készülve.

Takács Péter (j) látogatást tesz Patócs Attila (k) és Sallai Zsuzsa ápolási igazgató (b) kíséretében az OOI-ben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
Takács Péter (j) látogatást tesz Patócs Attila (k) és Sallai Zsuzsa ápolási igazgató (b) kíséretében az OOI-ben (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Patócs Attila, az OOI orvosigazgatója is arról beszélt, hogy a hőhullámos időszakok mindenkinek nagy megterhelést jelentenek, de ez különösen igaz az onkológiai betegséggel küzdő, legyengült immunrendszerű betegeknek. Mint mondta, a hazai onkológiai ellátás a legjobban szervezett a régióban, azonban ha üzemzavar van, azt az ellátó jelzi, a népegészségügyi központ pedig egy másik kórházat jelöl ki a beteg ellátására. Ez igaz a tervezett nyári karbantartások idejére is. Hozzátette: intézetükben a nyári időszak ellenére sincs kevesebb beteg, és a nagy meleg miatti kihívásoknak a közüzemi szolgáltatókkal együtt igyekeznek maximálisan megfelelni.

Mindeközben még mindig nincs klíma a János kórház műtőjében...

Több mint egy hónap alatt sem tudták megjavítani a klímát a János kórház ortopédiájának műtőjében, ezért arra utasították az intézményt, hogy egy másik épületben operálják a betegeket – erről az egészségügyi államtitkár számolt be az RTL Híradójának a sajtótájékoztatón.

Takács Péter szerint a mostani hőhullámban egyelőre nem történt rendkívüli eset, és elégedetten jelentette ki, hogy nem kapott jelentést betegellátást befolyásoló hibáról. Mindeközben egy, a János kórház gyermekosztályán dolgozó orvos arról számolt be, hogy a műtőben 36-38 fokot mérnek, ezért sorban kell elhalasztani a beavatkozásokat.

A tisztifőorvos az Uzsokiban mindent rendben talált

Nemcsak az államtitkár, hanem a tisztifőorvos is személyesen ellenőrzi a kórházak hűtőberendezéseit, ő az Uzsoki utcai kórházban tett látogatást – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményéből, amelyben azt írják, a hatósági eljárásai során minden esetben a betegbiztonságot tartják szem előtt.

Az NNGYK 2024. augusztus 13-án hatósági ellenőrzést végzett a Budapesti Uzsoki Utcai Kórházban, melynek során kitért a műtői légtechnika vizsgálatára, az egyéb ellátóhelyek hőség elleni védekezésére is. Az ellenőrök a műtőkben 24 Celsius fokot mértek, mely megfelel az egészségügyi követelményeknek.

A hatóság az ellenőrzés során megállapította, hogy a kórház egyéb helyiségeinek hűtését biztosító 232 darab klímaberendezés ellenőrzése és fertőtlenítése 2024. július 11-ig megtörtént. A kórház a napsütés hatásának enyhítésére az elmúlt hetekben öt fekvőbeteg-ellátó osztályon és egy napsugárzásnak kitett műtőben fényvisszaverő, hőzáró fóliákat szereltetett az ablakokra, amelyek jelentősen növelik a betegek komfortérzetét, illetve csökkentik a magas hőmérséklet okozta szövődmények előfordulásának esélyét. Továbbá a betegek részére minden megtekintett kórteremben biztosított az élelmiszerek hűtött tárolása.

A központi légtechnika 2024. július közepén történt meghibásodása miatt az Uzsoki Utcai Kórházban beteg nem maradt ellátatlanul, kezelés, műtét nem maradt el, azokat átütemezték.

Takács Péter szerint nem lesz kötelező vastagbélrák-szűrés januártól

Bár törvénymódosítást fogadott el arról a parlament, hogy 2025. január 1-jétől a területért felelős miniszter kötelezővé tehet egyes szűrővizsgálatokat, az eseményen az államtitkár a Hír Tv-nek nyilatkozva arról beszélt, olyan szűrővizsgálat nem is jöhet szóba, amely valamilyen eszközös beavatkozással jár. Hangsúlyozta, a szív- és érrendszeri szűrés esetében azonban gondolkodnak azon, hogy bevezessék a kötelező vizsgálatot.

Könyveink