hirdetés
2024. szeptember. 27., péntek - Adalbert.

Takács Péter elvetemült hergelésről, indulatokról, újbolsikról

Hogyan látja az ágazat aktuális problémáit az egészségügyi államtitkár? A Hír TV Bayer show című műsorának vendége volt Takács Péter.

Takács Péter egészségügyi államtitkár a Bayer showban többek között elmondta: ,,A Covid végén álltunk a legrosszabbul, akkor 26 olyan műtéti típus volt, ahol az átlagos várakozási idő a 60 napot meghaladta. Mi azt vállaltuk, hogy ez év végéig, előző év végéig levisszük hatra. Jelentem, háromra vittük le.” Takács Péter hozzátette: már csak három olyan műtéttípus van, ahol az országos átlagos várakozási idő több mint 60 nap. Ezek a csípőprotézis, a térdprotézis és a kiterjesztett gerincstabilizáló műtétek.

Az egészségügyi államtitkár ugyanakkor kifejtette: törvény írja elő, hogy először a műtőkben és a speciális kezelő-helyiségekben kell elvégezni a klímacserét, a várók, a beteg- és orvosi szobák csak ezek után jöhetnek. Takács Péter szerint, aki azzal hergeli a kormányt, hogy a műtőkben egyszerre kellene a klímaberendezéseket cserélni, az a betegellátást veszélyezteti.

„Aki az egészségüggyel kapcsolatba kerül, alapból nincs jól, hiszen rosszul érzi magát, mert beteg. Ott már a rossz közérzethez csak egy kicsi kell, hogy indulattá formálódjon. Általában ezek az újbolsik ezekre mennek rá, hogy az elégedetlenségből indulatot kovácsoljanak” – fejtette ki a Telex szemléje szerint az államtitkár azt, hogy szerinte mi a baj igazából a magyar egészségüggyel. Takács a kórházi várólistákról ezután azt mondta, „átlagosan lehet nagyon nagy eltérés” a várakozási időben, de az államtitkár szerint akkor, ha a beteg „nagyon ragaszkodik egy adott orvoshoz”, vagy nem hajlandó egy másik városban csináltatni a műtétét, holott erre „minden lehetőség adott”.

Takács azt is hozzátette, hogy volt olyan, hogy 10-12 hetet kellett várni egy egyszerű hasi ultrahangra, de szerinte ez „jellemzően ellenzéki önkormányzatok által fenntartott szakrendelőkben” történt. Takács szerint ez nem az egészségügy vagy a kormány hibája, hanem egy „tudatos akció” része volt, hogy rosszabbnak állítsák be az egészségügyet.

Az egészségügyi államtitkár arról is beszélt, hogy a Fidesz-KDNP előtt a kórházak csak kockás füzetekben gyűjtötték, hogy ki milyen műtétre vár, a kormány viszont ezt megreformálta transzparenssé. Azt is megígérte, hogy „tűzzel-vassal fogja irtani” az orvosbárókat, akik Takács szerint képesek arra, hogy például 2039-re adjanak műtéti időpontot, hogy magánrendelőkbe menjenek inkább a betegek. Az egészségügyi államtitkár szerint a rendőrség ezt az ügyet kézbe is vette.

Az egészségügyi államtitkár szerint optimális lenne, ha minden helyiség légkondicionált lenne, de erre szerinte nincs lehetőség, mert „nincs a világon olyan ország, ahol ezt az elektromos hálózat elbírja”. Az államtitkár szerint ezért az elsődleges a műtő, a hűtőegységek, a diagnosztikai eszközök, minden más ezután jön. Takács szerint tehát hergel az, aki azt várja, hogy egyszerre legyen a légkondicionálás megoldva.

Beszélt Takács Magyar Péterről is, aki Takács szerint felülethőmérővel ment a kórházakba „elvetemülten hergelni”. Takács szerint „mindenki hallott már rémtörténetet az egészségügyről”, Magyar viszont olyan helyeken mért meleget, ahol nyilván nagyon meleg volt (felső szinten, üveges lépcsőházban). Magyar Péter méréseire korábban a kormányinfón is reagáltak, amiről a MedicalOnline is beszámolt.

Az egészségügyi dolgozók béremeléséről szólva elmondta, az OECD-országok közül Magyarország becsüli meg legjobban az orvosait.

(forrás: Hír TV, Telex)

Könyveink