hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Sulyok Tamás: Nincs kegyelem az eutanáziában segédkezőknek

Az államfő elzárkózott a nyilatkozattételtől, hogy kegyelemben részesíti az életvégi döntések végrehajtásában segédkezőket, írja a 444.hu.

A gyógyíthatatlan ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel azt kérte az államfőtől, amikor az május közepén meglátogatta, hogy nyilvánosan nyilatkozzon arról: elnöki kegyelemben részesíti az embertelen szenvedésnek kitett halálos betegek életvégi döntéseinek végrehajtásában segédkezőket. Az államfő levélben válaszolt erre, és elzárkózott attól, hogy ilyen nyilatkozatot tegyen – szúrta ki a 444.hu a jogász Facebook-oldalán.

„A köztársasági elnök szerint ez a lépés elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét. A kegyelmi jogkör ilyen gyakorlása továbbá ellentétben lenne ezen hatáskör különleges, utólagos és egyedi jellegével. Végezetül, az elnök úr szerint egy ilyen nyilatkozat arra bátoríthat embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét” – idézi az államfő érvelésének legfontosabb pontjait Karsai (a teljes levél ezen a linken olvasható).

Karsai Dániel ehhez annyit fűzött hozzá: már azt is nagyra értékeli, hogy egy állami vezetőtől érdemi választ kapott, ugyanakkor „az elnök úr álláspontjával nem értek egyet, de azt légből kapottnak nevezni nem lehet”. Karsai szerint egy ilyen nyilatkozat megtétele nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét, mert minden ügyet önállóan lehetne és kell vizsgálni. Szerint nem megfelelő érv az Országgyűlés és a bíróságok hatáskör elvonása sem, „ugyanis Alaptörvénybe ütköző elítélést a köztársasági elnök megsemmisíthet”.

Karsai az államfői elutasítás után most a strasbourgi bíróság tíz nap múlva esedékes ítéletében bízhat. Még tavaly szeptemberben fordult az az Emberi Jogok Európai Bíróságához, miután bő egy évvel korábban, 2022 augusztusában ALS betegséggel diagnosztizálták.

(forrás: 444.hu)

Könyveink