2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Sándor Judit: Az, amit Karsai Dániel tett, példa nélküli

Sándor Judit bioetikust független szakértőként kérdezte Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága, amikor a méltó halálért küzdő, gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel beadványát tárgyalta.

A Szelfi vendége foglalkozott orvosetikával, műhibaperekkel, alkotmányjoggal, adatvédelemmel. Volt gyakorló ügyvéd, részt vett nemzetközi kutatásokban és nemzetközi szervezetek munkájában, most pedig a Közép-európai Egyetem, a CEU tanára. Sándor Judit bioetikust független szakértőként kérdezte Strasbourgban az Emberi Jogok Európai Bírósága, amikor a méltó halálért küzdő, gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel beadványát tárgyalta. Erről is beszélt a szabadeuropa.hu podcastjében, de szó volt a bioetikáról, az életvégi döntésekről, az emberi méltóság fontosságáról és arról is, hogyan élte meg a CEU és az Orbán-kormány konfliktusát, az egyetem Bécsbe költözését.

Néhány gondolat a beszélgetésből:

A bioetika egy viszonylag új keletű diszciplína, az orvosetikát is magában foglalja, de annál jóval szélesebb, az élettudományok etikai jogi kérdéseivel is foglalkozik.

A halál tabusítása részben abból fakadhat, hogy az emberek sokszor nem élik át, hogy rendelkezhetnek a saját sorsukról. Ha valaki autonóm módon éli az életét, ahhoz az is hozzátartozik, hogy miképpen fejezi be.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése a méltó halálért küzdő Karsai Dániel beadványa ügyében nem pótolhatja azt a döntés, amelyet a magyar parlamentnek kellene meghoznia széles körű konzultáció alapján.

Azokban az országokban, ahol az aktív eutanázia vagy az orvos által asszisztált öngyilkosság megengedett, kiemelt helyen szerepelnek az ALS-betegek, akik számára az önrendelkezés képességének elvesztése traumatikus.

Az orvostársadalomnak kulcsszerepe lenne az életvégi döntésekről folyó társadalmi vitában.

A teljes interjút itt nézheti meg:

 

(forrás: Szabad Európa)
hirdetés

Könyveink