hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Soron kívüli intézkedéseket kért Orbán Viktortól a szakdolgozói kamara

Késlekedés nélkül kell biztosítani az egyéni védőfelszereléseket, kézhigiénés termékeket valamennyi ellátást végző dolgozó részére!

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, amelynek tartalmát alább közöljük:

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Köztestületünk által képviselt 120 ezer szakdolgozó nevében köszönöm az Ön és Kormánya intézkedéseit, melyet a koronavírus járvány kapcsán ez idáig tettek. Mi is úgy gondoljuk, hogy csak közös összefogással lehet a helyzetet kezelni. Az egészségügyi szakdolgozók nélkül nem lehet sikeres a küzdelem. Éppen ezért keresem Önt és kérem segítségét!

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az egészségügyi szakdolgozók egészségének megőrzése, valamint saját és családja biztonsága érdekében kéri Magyarország Kormányának soron kívüli és hathatós intézkedéseit:

  1. A kialakult járványügyi helyzetben késlekedés nélkül kell biztosítani az egyéni védőfelszereléseket, kézhigiénés termékeket valamennyi ellátást végző dolgozó részére! Ezek hiánya nélkül beteget ellátni végzetes következményekkel járhat, mivel később már nem lesz kinek eljuttatni az eszközöket!
  2. A közvetlen betegellátás területen dolgozók részére azonnali, egy havi plusz alapilletmény kifizetését kérjük, hogy biztosítva lássák családjuk ellátását.
  3. A főállásban a hazai egészségügyben tevékenykedő szakdolgozók közüzemi számlák kiegyenlítésének átütemezését javasoljuk, annak érdekében, hogy a munkavállalók figyelmüket a betegellátásra tudják koncentrálni!
  4. Az egészségügyi intézmény biztosítsa az étkeztetést a közvetlen betegellátás területén dolgozók részére a munkavégzés ideje alatt!
  5. A gazdaság érdekében megtett kormányzati támogató intézkedések azonnali kiterjesztését javasoljuk valamennyi egészségügyi szolgáltató részére!
  6. Kérjük, hogy az otthoni szakápolás és hospice szolgáltatását nyújtók – háziorvos által történő elrendelésének jogszabálya alól – átmenetileg mentesüljenek annak érdekében, hogy biztosítva legyen az otthonukban szakápolást és hospice szolgáltatást igénylő betegek ellátása. Ugyancsak javasoljuk a havi vizitkeret és az ellátásra jellemző belső arányok (szakápolás/szakirányú terápia) átmeneti felfüggesztését, a megnövekedett igények kielégíthetősége érdekében! Továbbá javasoljuk, hogy egy kijárási tilalom esetén az ápolók a szolgálatuk ellátási területén szabadon közlekedhessenek! Ezen szolgáltatók számára is kiemelten fontos, hogy az első pontban jelzett eszközök rendelkezésre álljanak!
  7. Javasoljuk, hogy az irodaházak takarítását végző szolgáltatók szabad kapacitásainak terhére vegyenek rész a betegellátás területén a tisztító, fertőtlenítő takarításban!

Kérjük szíves közreműködést javaslataink megfontolásában és szíves támogatását a megvalósításában!

A miniszterelnöknek küldött levél a MESZK portálján elérhető, amelyet Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkárhoz is eljuttattak.

cimkék

hirdetés

Könyveink