hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Rövid időn belül lecserélődhet a hazai CT és MR gépek fele is

A napokban hirdetnek eredményt abban a közbeszerzési eljárásban, melynek keretösszege MR (mágneses rezonancia) gépekre 10 milliárd, míg CT (komputertomográf) szkennerekre 15 milliárd forint. Az egészségügy ezen szegmensében zajló fejlődésre, és az eszközök árainak örvendetes csökkenésére hívja fel a figyelmet a United Imaging készülékek hazai forgalmazója, a Humantech Solution Zrt.

A piacon tapasztalható intenzív innovációs verseny, valamint a Dinamikus Beszerzési Rendszer transzparenciájának köszönhetően jelentős fejlődés várható az állami egészségügyben is, hiszen ezekkel a gépekkel rövidebb idő alatt, jobb felbontású képek és mesterséges intelligenciával is támogatott diagnózisok készülhetnek úgy, hogy közben a páciens jelentősen kisebb dózisú sugárterhelést kap. A legmodernebb berendezések testközelből is megtekinthetők az Európai Radiológiai Társaság által szervezett ECR 2024 szakkiállításon, melynek Bécs ad otthont február 28. és március 3. között.

Egy ország egészségügyi rendszerének fejlettségéről sokat elárul az egymillió lakosra jutó diagnosztikai képalkotó-berendezések számának, illetve átlagéletkorának alakulása. A közgyógyellátásban résztvevő, államilag finanszírozott készülékek számát illetően ugyan elmaradunk az OECD és az EU átlagaitól, ugyanakkor a más országokkal való összevethetőséget rontja, hogy a magánegészségügyben üzemelő készülékek nem feltétlen képezik a statisztika részét. A tavaly nyáron benyújtott, idén novemberben életbe lépő törvény, mely egyértelműen meghúzza a határt a közgyógyellátásban résztvevő és a magánkórházi készülékek között, ugyancsak nem fogja javítani statisztikai pozíciónkat az OECD ranglistáján. Egyelőre tehát hivatalosan 14 CT készülék jutott 1 millió lakosra (2021-ben), míg a szlovákoknál ennek majdnem kétszerese, Ausztriában pedig szinte háromszorosa az érték az OECD kimutatása szerint.

A magyar gépek átlagéletkorukat tekintve közel 9 évesek, de nem ritkán előfordul olyan megyei kórház, ahol huszonéves gép teljesít szolgálatot. Egy észak-magyarországi városban például 22. születésnapját ünnepelte tavaly a helyi kórház CT berendezése. Az elavult géppark a rendszeres karbantartással és a néhány évente esetenként elvégzett nagy generállal együtt sem tudja biztosítani a versenyképes diagnosztikai ellátást.

Hogy a világ hol tart most a képalkotó berendezések fejlődésében, arról a Bécsben február 28. és március 3. között megrendezésre kerülő szakkiállítás, az ECR 2024 ad naprakész betekintést. Az Európai Radiológiai Társaság kongresszusához kötődő, egyébként globális nemzetközi kiállításon az amerikai-kínai vegyesvállalat, a United Imaging magyarországi disztribútoraként a Humantech Solution Zrt. szakemberei is részt vesznek.

„Két fronton párhuzamosan folyik fejlődés, ezek egymásra gyakorolt hatása pedig megtöbbszörözi a képalkotó berendezésekkel elvégezhető vizsgálatok eredményességét” – magyarázza Laczi János, a Humantech Solution Zrt. termék és applikációs menedzsere. „Egyfelől műszaki paraméterekben érhető ez tetten, például nő a szkennerek érzékenysége és felbontása, másfelől pedig bővül a feldolgozó szoftverek tudása, köszönhetően többek között a mesterséges intelligenciának, ami a begyűjtött adatalapanyagból jobb megjelenítést produkál. Ha a kettőt összeengedjük, a fejlettebb technológia kialakítások az okosabb és sokoldalúbb szoftveres megoldásokkal párosítva brutális fejlődést eredményeznek.” Az innováció ütemét jól jelzi, hogy a United Imaging a megtermelt profit 18%-át forgatja vissza kutatás-fejlesztésbe, ami az iparágon belül egyedülálló érték.

Ilyen, szó szerint látványos fejlődés mellett nem csoda, hogy egyre több szakterület támaszkodik a CT és MR gépek képességeire a diagnosztikában. A neurológia, a kardiológia, a reumatológia, de még a gasztroenterológia területén is forradalmi a hatás. Behatolásmentes, virtuális kolonoszkópia, rejtett értágulatok felfedezése, oxigénhiányos agyi területek felderítése, törések, sérvek, tumorok gyors kimutatása nemcsak lerövidíti a gyógyuláshoz vezető utat, de sokszor akár életmentő lehet.

Ezt felismerve írtak ki átfogó közbeszerzést 2023 tavaszán többek között új CT, MR eszközökre, összesen 33 milliárd forint keretösszeggel. A technológia ugrásszerű fejlődését is jelzi, hogy az egyenlő ellátás elve alapján az Országos Kórházi Főigazgatóság által elvárt legmagasabb technológiai szinten a United Imaging berendezései mellett az összes többi világmárka gépei is megfeleltek, így a nyilvános ajánlattételi szakaszok egyenlő műszaki tartalom mellett nyílt árversenyt eredményeznek, csökkentve az ajánlatadók egy gépre vetített árait. A United Imaging szakemberei szerint a február végére várható végső eredményhirdetésben szereplő árakkal akár háromszor annyi gépet is be tud majd szerezni az Országos Kórházi Főigazgatóság, ami lehetővé teszi, hogy nyárra a súlyponti kórházak és más közgyógyellátási intézmények gépparkjának akár 50%-át is modernizálják, hamar lecsökkentve a várólistákat. Az ajánlati árak esésében a szakemberek szerint annak is szerepe lehet, hogy a tender már az új Dinamikus Beszerzési Rendszerben futott.

Fotó: Buzzword Strategies
Fotó: Buzzword Strategies

A United Imaging CT gépei, összevetve egy átlagos, magyar kórházi berendezéssel, már tartalmazzák a legújabb technológiai újításokat; gyors rotációs idő, nagy teljesítményű generátor, 40 milliméteres detektor lefedettség (a korábbi 10mm helyett), egy körbefordulás alatt 80-160 szelet leképezése (a korábbi 16-32 helyett), 1024x1024 felbontás (a korábbi 512x512 helyett). Mindezeknek köszönhetően sokkal rövidebb a vizsgálati idő, gyorsabbak a betegellátási munkafolyamatok. A dózis csökkentő, valamint az iteratív zajcsökkentő eljárásoknak köszönhetően kisebb sugárdózisnak van kitéve a páciens, a képminőség romlása nélkül. Ilyen paraméterek mellett még a nehezen leképezhető szívről is gyorsan, kiváló minőségű felvételek készíthetők.  

„Ezen felül a képfeldolgozásban is óriási változások történtek” – meséli Laczi János. A végső vizualizáció során a gép el tudja tüntetni a zavaró részleteket, amilyen például a műfogsor, az implantátum, a fém vagy más anyagú protézis. A korábban csak szeletekben megtekinthető képek 3D-s modellként körbejárhatók, különválasztható az érhálózat a csontoktól, vagy éppen magáról a csontról készült felvétel forgatható addig, míg felbukkan egy veszélyes hajszálrepedés egy bordán.

A szakemberek előrejelzése szerint idővel a traumatológiai használat mellett a szűrővizsgálatok területén is terjedni fog ezen modern berendezések használata. A United Imaging készülékei már most is rendelkeznek ilyen jellegű funkcióval: a uOmniSpace leletező állomáson bármilyen céllal készül is egy felvétel, ha a gép saját algoritmusa felfedez valamilyen egyéb rendellenességet, akkor rákérdezés nélkül jelzi a diagnosztának.

(forrás: BUZZWORD Strategies)

cimkék

hirdetés

Könyveink