hirdetés
2024. május. 12., vasárnap - Pongrác.

Rákszűrés: Vessék be a valóságshow-kat is!

A kezelés technikai és orvosi háttere mára kiépült, mégis elveszítünk évente 30-35 ezer embert, mert nagyon későn derül ki, ha valakit megtámadott a rák – írja a Népszava.

Ma már azt sem lehet mondani, hogy nincs pénz a legkorszerűbb diagnosztikai és terápiás készülékekre – állapítja meg a lap. – Az egészségügyi államtitkárság a Népszava kérésére összegezte, hogy 15 állami intézményben és 3 egyetemi klinikán összesen majdnem 23 milliárd forintot fordítottak onkológiai ellátással kapcsolatos fejlesztésekre az előző uniós ciklusban. Teljessé vált a regionális onkológiai centrumok hálózata, javultak a diagnosztikai és a terápiás lehetőségek a fővárosban és vidéken is. A humántárca szerint „az új infrastruktúra megépülésével biztosítható, hogy Magyarországon időben megtörténhessen a daganatos betegségek felismerése és kezelése”, már csak az a kérdés, hogy mennyi idő kell az első eredményekhez.

Az onkológusok, a betegszervezetek és a kormány között egyetértés van abban, szemléletváltást kellene elérni, mert az elvesztett emberek többsége olyan későn kerül szakember elé, amikor már nincs esély a megmentésére. A megoldás részleteiben azonban már kitapinthatóak a hangsúlyeltolódások – írja  a cikk, majd számba is vesz ezek közül néhányat, ám mi itt most inkább egy olyan elképzelést idézünk meg, amit illetően nem látszik véleménykülönbség:

„A rákbetegeket segítő egyesületet vezető Lakos István szerint a vastagbéltükrözést nehéz népszerűsíteni, mert az emberek félnek a vizsgálattól. Arra kérdésre azonban, mégis hogy indítanának egy ilyen kampányt, az ország legjobb onkológusai és a civil szervezet vezetője is azt mondják, ismert közéleti szereplőket, akár celebeket kellene rávenni: szálljanak be a felvilágosításba, különösen, ha maguk vagy családtagjuk érintett volt rákbetegségekben. Azt sem bánnák, ha a valóságshow-k, szappanoperák minden adásában előkerülne a kérdés: szinte mindegy, hogy milyen a közvetítő közeg, csak jusson el minél több emberhez az üzenet – mondják egybehangzóan. Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga nemrég lemondott elnöke korábban épp a Népszavában emlékeztetett rá, hogy az Egyesült Államokban is az törte át a lélektani gátat és indította el a tömeges jelentkezést a vastagbélrák szűrésekre, amikor Ronald Reagan korábbi elnök kiállt a kamerák elé, hogy őszintén beszéljen a daganatáról és kezeléséről. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság  tiszteletbeli elnöke is hasonló példákat várna, elképzelhetőnek tartaná az ország vezetőinek szerepvállalását, mint kampánylehetőséget” – olvasható a nepszava.hu-n.

 

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink