hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Problémák lehetnek az orvoskamarai tisztújítás körül

Róka fogta csuka helyzetbe került a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután tisztújítás közben szabták újra a köztestület működési kereteit, írja a Népszava.

Az elavult választási szabályzatot már nem tudták hozzáigazítani a megváltozott körülményekhez, mert ahhoz az országos küldöttgyűlés döntése kellett volna, amihez viszont szükség lenne azokra az új küldöttekre is, akiket a régi szabályzat szerint már nem tudnak érvényesen megválasztani. Ez a csapdahelyzet végeredményben azzal fenyeget, hogy ha a kormánynak tavasszal nem is sikerült szétverni a kamarát, ezt majd megteheti az őszi tisztújítással kapcsolatban néhány orvos egy feloldhatatlan legitimitási vitával.

– Az országos elnökség ebben a helyzetben tehetetlen – közölte a Népszavával Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki szerint az ugyanakkor megengedhetetlen, hogy ne minden tag élhessen az aktív és a passzív választójogával. Erre az lehet a megoldás, hogy átszabják az érintett területeken a választókerületeket. Ezt pedig – az alapszabály szerint – a választókerület elnökségének a javaslatára a területi szervezet közgyűlése hagyhatja jóvá, tehát ezeknek a döntéshozó fórumoknak kell határozniuk az új választókerületekről. Amíg ez a folyamat lezajlik, addig az érintett területeken fel kell függeszteni a már zajló kamarai választásokat.

Kincses Gyula hozzátette: ahol megszűnik egy választókerület, ott a tagokat vagy szétosztják más választókerületek között, vagy összevonhatnak két egymás mellett lévőt, de akárhogy is döntenek, azokban a kerületekben is fel kell függeszteni a választást, amelyek a befogadók lesznek.

A kamara elnöke közölte azt is, hogy e megoldási lehetőségről kedden levélben tájékoztat minden te- rületi szervezetet.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink