2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Operatív törzs: negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett

Húszezer ember oltására elegendő, negyvenezer ampulla orosz vakcina érkezett Magyarországra,  hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával lehet oltani, és összesen 19,7 millió adag oltást kötöttek le, közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

A nyugati vakcinákon túl Oroszországból egymillió ember oltására elegendő Szputnyik-V vakcina, míg Kínából 2,5 millió ember oltására elegendő Sinopharm oltóanyag fog érkezni különböző tételekben. Az AstraZeneca készítményéből 6,5 millió adag a terv, míg a Pfizer/BioNTech oltóanyagának eddig beszállított nyolc és a Moderna két szállítmányából félmillió ember oltása történhet meg. Kiemelte: mindegyik vakcina elégséges védelmet nyújt a vírus ellen, megakadályozza a betegség súlyos lefolyását és a szövődmények kialakulását.

A kutatások azt mutatják, hogy nem egy egyszerű alsó- és felsőlégúti kórokozóról van szó, a vírus az egész szervezetet képes megbetegíteni. Müller Cecília ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírus természete, megbetegítő képessége nem változott, tehát továbbra is azok a legveszélyeztetettebbek, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek, így továbbra is fontos a meglévő alapbetegségek kontroll alatt tartása. Kérdésre válaszolva elmondta: alapesetben a daganatos betegek, a magas vérnyomásban, az autoimmun és a cukorbetegségben szenvedőknek is ajánlott a védőoltást, azonban minden esetben az oltóorvos dönt a páciens beolthatóságáról, az aktuális egészségi állapotát figyelembe véve.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy a járványügyi adatok jelenleg kedvezőek Magyarországon. Ugyanakkor a vírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja az előző hetek csökkenése után ismét emelkedik, különösen Debrecenben és Nyíregyházán.

Az idősotthonokban korábban elrendelt felvételi tilalmat már korábban feloldották, jelenleg a látogatási és az intézményelhagyási tilalom van érvényben. Az intézményi felvételnek feltétele két, egymástól 48 óra különbséggel elvégzett negatív PCR-teszt.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy kedvezően alakulnak a magyar járványügyi adatok; csökken mind a napi új fertőzöttek, mind pedig az aktív fertőzöttek száma. Ugyanakkor a járvány még tart, és a pandémia alakulását sok helyen befolyásolja a vírusmutánsok megjelenése, a harmadik hullám elindulásának veszélye - hívta fel a figyelmet. Hétfőn 78 ember halt bele a fertőzés okozta szövődményekbe, a legfiatalabb 38, a legidősebb 96 éves volt, mindketten súlyos alapbetegséggel küzdöttek.

Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon

Csütörtökön indul a regisztrált legidősebbek oltása a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon, közölte a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón. György István elmondta, hogy az első két legveszélyeztetettebb csoport, az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonokban, szociális intézményekben dolgozók és élők beoltását lezárták. Az egészségügyi dolgozók elsöprő többségét, 93 százalékát beoltották, az idősotthonokban több mint 82 ezer dolgozó és gondozott kapta meg a koronavírus elleni vakcinát. Az idősotthonok és szociális intézmények esetében 1875 intézményi telephelyen jártak az oltási munkacsoportok, 64 helyszínen kellett elhalasztani az oltást, mert fertőzés volt az intézményben. Itt is sor fog kerülni az oltásokra. A vakcina beadásával a járványnak leginkább kitett idős közösségekben alakulhat ki a védettség. Azok is megkaphatják a vakcinát, akik ebben a két csoportban korábban nem kérték, de később jelzik az igényüket.

Az államtitkár megköszönte az oltási munkacsoportok munkáját, azt mondta, nélkülük nem tudták volna eredményesen lezárni az oltási programnak ezt a szakaszát, de az intézményvezetőknek és dolgozóiknak, valamint a kormányhivataloknak is köszönetet mondott, amiért segítették a lebonyolítást.

A héten kezdődő új oltási szakasszal összefüggésben hangsúlyozta: az érintetteket már vélhetően értesítette is a háziorvosuk, de kedden vagy szerdán keresni fogja őket. Pénteken több mint 5 ezer praxisba kiküldték a háziorvosoknak azokat a listákat, amelyek a vakcinára regisztrált legidősebbek adatait tartalmazzák. Közülük 6-6 embert kell a háziorvosoknak kiválasztaniuk, ők szállíthatók és a megyei, illetve városi kórházi oltópontokon kaphatják meg a Pfizer és a BioNTech által közösen kifejlesztett oltóanyagot. Az oltás időpontját a háziorvos szervezi meg; a szállítást vagy betegszállító segítségével oldják meg, vagy ami ennél célszerűbb az államtitkár szerint, a családtagok segítségével egyénileg. Mintegy 30 ezer idős embert tudnak beoltani csütörtöktől kezdődően.

Vasárnap 10 800 Moderna-vakcina érkezett 18 ezer helyett, ezt tudják kiosztani. György István szerint emiatt csak 1080 praxis fog kapni 1-1 ampullát, egy ampulla 10 ember, tehát ez több mint 10 ezer ember beoltását teszi lehetővé. Hangsúlyozta: kérik a háziorvosokat, hogy tartsák a listán szereplő oltási sorrendet, de orvosi kérdés, hogyan haladnak a listán. A vakcinákat szállító járművek minden megyébe elindultak, a megyei kormányhivatalokhoz érkeznek, ahonnan a járási népegészségügyi osztályok veszik át és az oltóanyagot az influenzavakcinákkal egyező módon kapják meg a háziorvosok.

A háziorvosokat arra kérték, hogy értesítsék azt a praxishoz tartozó 10 embert a legidősebbek közül, aki megkaphatja az oltást. Egyúttal elnézést kért, amiért a kevesebb beérkezett vakcina miatt nem a hét második felében, hanem csak pár nappal később vagy a jövő héten kaphatják meg az értesítettek az oltást. György István hangsúlyozta: érkezik hamarosan újabb Moderna-szállítmány, amelyet azoknak a praxisoknak tudnak biztosítani, amelyeknek a mostani elosztásban nem jut. Az idősektől azt kérte, hogy nyugodjanak meg azok, akiket most nem kerestek, mindenkire sor fog kerülni. A vakcina mennyiségétől függően haladunk előre.

Beszélt arról is, kaptak olyan jelzést, hogy egy idős ember telefonált a háziorvosának, érdeklődve arról, szerepel-e az oltandók listáján és nem volt azon feltüntetve. György István szerint előfordulhat ilyen, mert elképzelhető, hogy a listán az addig beérkezett és feldolgozott adatok szerepelnek. Az oltási munkacsoport vezetője szerint mindenkinek a neve el fog jutni a háziorvoshoz, ha regisztrált, bizonyos, hogy a következő oltási listában benne lesz.

György István kitért arra, hogy ahogy egyre több vakcinához jut Magyarország, szeretnének eljutni oda, hogy 7300 oltóhelyen tudjanak oltani. Az egész ország beoltása óriási logisztikai feladatot igényel, nagy szervező munkára, de főleg türelemre van szükség.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés