hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Óvatosságra int az orosz vakcina fejlesztője

Müller Cecília: Hevesebb reakciót válthat ki a második oltás

Mindegyik vakcina működik, jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján. Óvatosságra int az orosz vakcina fejlesztője.

Müller Cecília közölte: a kutatók és a gyártók a saját hipotézisüknek, gyakorlatuknak megfelelően kezdenek kifejleszteni egy vakcinát. Jelenleg úgy tűnik, hogy a koronavírus ellen mindegyik típusú vakcina hatásos.

A héten több vakcinaszállítmány érkezik. A Pfizertől 36 270 ember beoltására elegendő vakcina jön, a Moderna pedig vasárnapra ígért további 9 ezer embernek elegendő mennyiséget. Az AstraZeneca is bejelentette, hogy kevesebb oltóanyagot tud szállítani az előzetesen ígérthez képest. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor és mennyi vakcina érkezik Magyarországra ettől a gyártótól. Látható, hogy a lekötött vakcinaszállítmányok akadoznak vagy nem az ígért mennyiségben érkeznek, ezért is fontos, hogy mindent megtegyen a kormány az oltóanyagok mennyiségének növeléséért. Ezért is született megállapodás az orosz féllel, mondta; e szerint egymillió ember beoltására elengedő (kétmillió adag) Szputnyik V vakcina érkezik majd Magyarországra. A készítményeket 30, 60 és 90 napos szállítási időn belül, három különböző részletben fogja megkapni Magyarország.

Az orosz vakcina beszállításának pontos időpontja még nem ismert. Müller Cecília ezzel kapcsolatban hozzátette: az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden gyártási tételt bevizsgál, ezek után tudják a gyártási tételeket "felszabadítani". Ez a vizsgálat vonatkozik a már Magyarországon lévő és a majdan érkező gyártási tételekre is.

Ugyancsak megállapodás készül a kínai Sinopharm cég koronavírus elleni vakcinájának vásárlásáról. Ez a készítmény elölt, inaktivált vírusvakcina, amely egy ismert, jól működő technológia. Utalt arra, hogy a H1N1 influenzajárvány idején csak ezek, a teljes elölt vírust tartalmazó oltóanyagok voltak hatásosak. Jelen pillanatban úgy tűnik, emelte ki, hogy bármelyik vakcina megfelelő hatékonyságot és biztonságot nyújt.

Az országos tisztifőorvos kiemelte: a következetes intézkedéseknek és az állampolgárok jogkövető magatartásának köszönhetően a magyar járványügyi adatok kedvezően alakulnak, de felhívta a figyelmet, hogy több környező országban elindult a harmadik hullám és problémát okoznak a mutáns vírusok is.

A második adag oltás esetében hevesebbek lehetnek a reakciók, ami nem meglepő, hiszen az első adagnál az ellenanyag-termelés indul meg, a második után pedig megkezdődik a sejtes immunitás kialakulása, jelezte. Olyan memóriasejtek alakulnak ki, amelyek emlékezni fognak a kórokozókra, ennek a folyamatnak a következménye lehet az erőteljesebb helyi reakció, bőrpír, hőemelkedés, 1-2 napos láz, levertség, izomfájdalom. Számítani lehet rá, nem kell tőle megijedni, az oltóanyag hatásosságát mutatja, azt, hogy reagál a szervezet az oltóanyag beadására – mondta el az országos tisztifőorvos.

A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban 2021. január 24-én (MTI/Krizsán Csaba)
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban 2021. január 24-én (MTI/Krizsán Csaba)

A Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett a készítmény rosszindulatú daganatos betegek esetében való alkalmazásával kapcsolatban, írja az MTI nyomán a Portfolio. Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozott, hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul. A Gamaleja korábban azt ígérte, hogy vezető onkológiai intézetekkel összefogva el fogja végezni ezt a vizsgálatot.

Az alkalmazási útmutatás óvatosságra int az oltásnak a krónikus máj- és vesebetegségek, endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség), a vérképzőrendszer súlyos betegségei, epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei, akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési zavar, szívizomgyulladás, szívbelhártya- és szívburokgyulladás esetén való alkalmazásával kapcsolatban.

A Gamaleja korábban, ugyancsak információ hiányára hivatkozva, arra figyelmeztetett, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása a betegség súlyosbodásához vezethet. Az intézet szerint különösen körültekintően kell kezelni azokat az autoimmun patológiás betegeket, akiknél hajlam mutatkozik a súlyos és életveszélyes állapot kialakulására.

(forrás: MTI, Portfolio, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink