hirdetés
2024. július. 06., szombat - Csaba.
hirdetés

Újabb indikátort tesz közzé az Egészségbiztosítási Felügyelet

Nyilvánossá válik a műhibaperek listája

Március végétől a minőségi indikátorprogram keretében kórházakra lebontva közli az Egészségbiztosítási Felügyelet, hogy tavaly év végéig mennyi műhibapert indítottak egy-egy egészségügyi intézmény ellen.

A betegek tájékoztatását szolgáló információk sorában azt is nyilvánossá teszik, hogy az ellenük indított perek közül mennyit nyertek, illetve veszítettek el az intézmények, s hány ügyben jött létre egyezség – mondta el a Népszabadságnak Kovácsy Zsombor, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnöke. Az adatbázist nem bontják tovább osztályokra és orvosokra.
Évente 200-300 úgynevezett orvosi műhibaper indul, s – a főváros kivételével – számuk nem emelkedik. Az eljárások többsége 1-3 év alatt befejeződik, de akad olyan is, amelyben öt év eltelte után születik csak döntés. A perek elhúzódásában közrejátszik, hogy általában több szakértőt is ki kell rendelni, továbbá nemegyszer tapasztalható, hogy a kórházak egyáltalán nem mutatnak semmiféle hajlandóságot az együttműködésre – tájékoztatott Wellmann György, a Legfelsőbb Bíróság polgári kollégiumának vezetője annak a vizsgálatnak a tapasztalatairól, amely az orvosi műhibaperek bírói gyakorlatát tekintette át.
Simon Tamás ügyvéd szerint az utóbbi időkben egyre több ügy származik a hasi sebészet, a traumatológia, illetve az ortopédia területéről. A legtöbb per azonban továbbra is a szülészet-nőgyógyászatban indul. Az ügyvéd tapasztalatai szerint az eljárások egy részét azért indítják, mert nem volt megfelelő a terhesgondozás. Mivel a szülészet körében fordulnak elő a legsúlyosabb károsodások, ezekben a perekben ítélik meg a legmagasabb összegű kártérítéseket is. Megtörtént már, hogy egy perben a családtagoknak összesen – vagyoni és nem vagyoni kártérítésként – 85 millió forintot ítélt meg a bíróság. Wellmann György tájékoztatása szerint a nem vagyoni kártérítés mértékét a sérelem súlya határozza meg. A vizsgált ügyekben megítélt legmagasabb összegű nem vagyoni kártérítés 14 millió, a legalacsonyabb kétszázezer forint volt.

A Vasárnapi Híreknek nyilatkozó Ábrahám László szegedi ügyvéd szerint az egészségpénztárak a legkiválóbb intézményekhez irányítják majd a betegeket, hiszen tudják: a tapasztalat vagy az odafigyelés hiánya csak rövid távon hozhat megtakarítást. Mindez a minőség javítására késztetheti az intézményvezetőket. Másrészt azonban arra is számít az ügyvéd, hogy csökkeni fog a perek száma, mert a kórházaknak érdekük lesz elismerni hibáikat, s peren kívül megegyezni. Ehhez persze nem elég az intézményvezetők belátása, a károkért helytálló felelősségbiztosítók partnersége is kell. Bízik abban: nemcsak az egészségbiztosítási piacon indulhat verseny, hanem a felelősségbiztosítók között is erősödhet a konkurenciaharc az intézményekért.


Forrás: Népszabadság ; Vasárnapi Hírek

cimkék

Könyveink