hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségpolitika

Nincs pénz házi jelzőrendszerre

Január elsejétől a kormány megszüntette a házi jelzőrendszeres segítségnyújtás normatív támogatását. Pályázni ugyan lehet a rendszer működtetésére, de ezek mind „utófinanszírozásúak", a legtöbb önkormányzatnak pedig már nincsenek tartalékai, hogy megelőlegezzék a fenntartás költségeit.
Januártól csak ott marad meg a házi jelzőrendszer, ahol az önkormányzat átvállalja a költségeit. Ellenkező esetben az idős embereknek közel 200 ezer forintot kellene fizetniük évente a fenntartásáért. 
 
A jelzőkészülék segítségével rosszullét esetén, vagy sokszor még életmentő jelzéssel élhetnek és azonnal tudunk menni segíteni, tudjuk értesíteni az orvost, az ügyeletet, a hozzátartozókat és így tudunk segíteni – nyilatkozta Lacziné Márki Katalin, szociális munkás. 
 
A jelzőrendszeres segítségnyújtás eddig állami normatív támogatást kapott. 2005-ben még 200 ezer forintot fejenként, tavaly már csak 29 ezer forintnyi összeget. 2010-től viszont ez a támogatás teljesen megszűnt. 
 
Egy biztos: a szórványtelepüléseken, a tanyás településeken a jelzőrendszeres szolgálatnak a megszűnése egyértelműen nagyon nagy problámát fog okozni az idős embereknek. Nem lesz kapaszkodójuk, nem lesz egy olyan pont, amiben eddig bízhattak - fogalmazott Bodó Imre fideszes országgyűlési képviselő. 
 
Az önkormányzatok az utófinanszírozású pályázatokon nem igazán tudnak indulni, mert képtelenek megelőlegezni a költségeket. A rendszer megszűnésével párhuzamosan sok szociális munkás is elveszíti majd az állását.
 
A házi jelzőszolgálat ára egy magánszolgáltatónál
  Haví díj ÁFA-val 1 hónapra                                                                                     3 900.- Ft Egyszeri beszerelési díj Budapesten és 20 km-es körzetben                                            
6 250.- Ft
Egyszeri beszerelési díj Budapest 20 km-es körzetén kívül, az ország egész területén
12 500.- Ft
A bérleti díjak tartalmazzák az éves karbantartás díját.

 
Forrás: HírTV



 
 
 

cimkék

hirdetés

Könyveink