hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

"Nem kell félni az ágyszámcsökkentéstől!"

Sikerült konszolidációt és hatékony válságkezelést végrehajtani az egészségügy területén az elmúlt két és fél évben – írja az mno.hu.

A lapnak Jeskó József, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa nyilatkozott az ágazat átalakításáról. Ebből idézünk két rövid részt:

„A következő másfél évben nagyobb átalakításra már nem számíthatunk, valószínűleg egy nyugodtabb, konszolidációs periódus következik. Azonban most dől el majd, hogy az íróasztalnál megalkotott modellek hogyan működnek a gyakorlatban – hangsúlyozta az MPK szakértője. ’Sikerrecept aligha van, hiszen a jelenlegi makrogazdasági környezetben jelentős bevételnövekedésre aligha számíthat a szektor, azt is látni kell, hogy az ellátórendszer további forráselvonást már nem képes elviselni, azonban a kapacitásátrendezés tekintetében még mindig van némi tartalék a rendszerben.’

Jeskó szerint ebből a szempontból nem kell félni az ágyszámcsökkentéstől, hiszen nem a magas ágyszám a jó ellátórendszer garanciája, a méret-, és választékgazdaságosság elve a további centralizáció felé nyomja valószínűleg a rendszert, amely a nagy intézményeknek kedvez.”

„Jeskó szerint nagyon gyakran axiómaként kezeljük, hogy az ellátórendszer reformja, vagy a gyógyszerkassza átalakítása valamiféle értéksemleges döntések sorozata, egyszerű (vagy inkább bonyolult) matematika. Holott a legtöbbször erkölcsi kérdés, sőt politikai értékrendszertől függ, hogy mit tartunk morálisan elfogadhatónak. Itt nem arról van szó csupán, hogy az MSZP–SZDSZ kormány szabadpiaci alapon próbálta átalakítani az egészségbiztosítást, vagy hogy a Fidesz–KDNP az államot tekinti az ellátórendszer kulcsszereplőjének – fejtette ki az elemző.

Sokkal inkább arról, hogy kellemetlen szembesíteni a társadalmat az igények és az erőforrások közti ellentmondásokkal. Mintha a rendszerváltás után az egészségügyünk megmaradt volna egy szocialista szigetnek, ahol mindenkinek jár minden és tilos felvetni nyilvánosan morális kérdéseket, miközben az ágazatban dolgozók nap, mint nap kénytelenek meghozni ilyen típusú döntéseket – tette hozzá. Úgy látja, nagyon komoly hiányossága a magyar politikának, hogy megspórolta ezeket a közéleti vitákat, így csak vélekedéseink vannak arról, hogy mit tart a társadalom méltányosnak és igazságosnak, miközben tudjuk, hogy az erőforrások igencsak végesek és mindig el kell venni valahonnan, hogy máshol meglegyen a szükséges pénz” – olvasható az mno.hu cikkében.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink