hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Most úgy tűnik, csak június elejére lehet meg az ötmillió beoltott

Ha ebben az iramban folyik tovább a lakosság átoltása, akkor június elejére érhetjük el az ötmillió fős nyitási kvótát, számította ki a hvg.hu.

Körülbelül 653 ezer ember. Őket kellene még beoltani ahhoz, hogy teljesüljön a magyar oltási program következő fázisa és átlépjük a miniszterelnök által május elején említett 5 milliós határt. Miközben az oltási hajlandóság az elmúlt fél évben nagy mértékben nőtt és a tömeges oltási kampányok meglökték a számokat, mégis lelassult az oltási folyamat az elmúlt néhány hétben. Miért olyan nehéz elérni a bűvös 5 milliót, amelyet korábban május 10-ére ígért a miniszterelnök és amelytől a jelenlegi iramban haladva még elég messze van? – teszi fel a kérdést a hvg.hu.

Az első nagyobb nyitási hullámhoz szükséges 4 millió vakcinált állampolgárhoz utolsó lendülettel, egy problémákkal és szervezetlenséggel megfejelt tömeges oltási programmal lökte a lakosságot a kormány. A “Pfizer-péntek” után viszont erősen visszaesett a napi oltások száma, bár ez csak saját számításainkból derül ki. Mint szinte minden más adatban, a koronavirus.gov.hu ebben sem nyújt segítséget, minden nap kizárólag az első és a második oltást kapott emberek teljes számát közlik, napi, heti bontást nem. Visszakerestük a Facebook-oldalukon az elmúlt egy hétben közölt számokat. Ezek alapján május 5. és május 11. között 222 392 ember kapta meg az első oltását. Ez jócskán elmarad az április közepén, végén hozott számokhoz képest, amikor a 13. héten több mint 500 ezer embert oltottak be, de még a 16. héten, két héttel ezelőtt is több mint 450 ezret. Május elseje és 10-e között 322 952, 10 nap alatt. Ha ez az ütem nem változik jelentősen, akkor 3 hét múlva, június elején érhetjük el a nyitás következő lépcsőfokának számító 5 milliós határt.

A lassulás okai szerteágazóak lehetnek. Az oltási kedv ugyan elvileg nem csökken, hiszen a KSH felmérése szerint a megkérdezettek 64 százaléka tervezi beoltatni magát, vagy már be is oltották. Összehasonlításképpen december első hetében az ő számuk még a 15 százalékot sem érte el.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink