hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

MNB: kevés egészségpénztári szolgáltatással élnek a magyarok

A magánegészségügyi szférában is érezhető a válság, erről készített felmérést az Magyar Nemzeti Bank (MNB), derült ki a Jazzy Rádió műsorából, melyet a 168 szemléz.

Az MNB szóvivője szerint nagyon kevés szolgáltatást veszünk igénybe az egészség-önsegélyező pénztárakon, biztosítókon vagy munkáltatókon keresztül.

Az egészségügyi kiadások szerkezete úgy oszlik meg, hogy körülbelül közel háromnegyedét az állami rendszereken keresztül vesszük igénybe, és nagyon-nagyon magas, 25 százalékot közvetlenül az orvosnak fizetünk, pedig gazdálkodhatnánk jobban is a pénzünkkel – hangzott el a Jazzy Business Class című műsorában a 168.hu összefoglalója szerint.

Ez nagyon magas az európai uniós átlaggal és a visegrádi országokkal is összevetve – közölte Binder István a MNB felügyeleti szóvivője. 

Nyugat-Európában sokkal magasabb az intézményesített rendszereken keresztül akár állami, akár a magánbiztosítókon, egészségpénztárakon keresztül igénybevett szolgáltatásoknak az aránya. A vezető országokban, például Franciaországban vagy Luxemburgban összesen 10 százaléknyit kell a saját zsebükből közvetlenül kifizetniük az állampolgároknak.

Ezen felül a szakértő azt látja, hogy a fiatalabb generációk kevésbé köteleződnek el az egészségpénztár jellegű szolgáltatások felé.

Nagyon sokan azt mondjuk, hogy fiatalok vagyunk, ugyan mi baj érhetne minket, messze még a nyugdíjas kor, messze még az, hogy nekem egészségügyi problémáim lennének, és nem kezdünk el időben takarékoskodni – közölte Binder.

A teljes beszélgetés meghallgatható a Jazzy Rádió odalán.

(forrás: Jazzy Rádió, 168.hu)
hirdetés

Könyveink