hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Minőségjavító mintaprogram a Debreceni Egyetemen

A szív- és érrendszeri, valamint a nőgyógyászati betegségek megelőzése és kezelése terén végzett ellátás minőségének javítását célzó programmal nyert Európai mintaprojekt címet a Debreceni Egyetem Klinikai Központja. A projekt meghívást kapott a Széchenyi Programiroda szervezésében megrendezett konferenciára is, ahol a legjobb határon átnyúló közép-európai projektek mutatkozhattak be.

A projekt keretében a határ menti egészségügyi ellátás fejlesztéséhez kapcsolódóan a Kardiológia Klinikának többek között egy 4 dimenziós képalkotásra is képes szívultrahang készüléket, a Gyermekgyógyászati Klinikának egy hibrid inkubátort, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának pedig egyebek mellett egy úgynevezett bio-feedback készüléket szereztek be, amely a felnőtt betegellátásban egyedinek tekinthető Magyarországon és az inkontinens, illetve a kismedencei süllyedésben szenvedő betegek gyógyulását segíti. A hárommillió eurós összköltségvetéséből a Debreceni Egyetem hatszázezer euróval részesült.

A Temesvári Kardiológiai Intézet, a Debreceni Egyetem és a Nagyváradi Megyei Sürgősségi Klinika együttműködésében megvalósult 2021-ben zárult kétéves projekt elnyerte az European best practice címet, és ennek köszönhetően meghívást kapott a Széchenyi Programiroda szervezésében a Miniszterelnökség támogatásával megrendezett Art of cooperation - Interreg networking platform 2023 elnevezésű konferenciára.  

A rendezvényen a legjobb határon átnyúló közép-európai projektek közül mintegy harminc pályázat mutatkozhatott be hatszáz résztvevő előtt. A megkülönböztetett figyelmet tovább hangsúlyozta, hogy a résztvevő hét ország projektjei közül mindössze kettő egészségügyi jellegű beruházás kapott meghívást. A projekt során létrehozott protokollok a mai napig használatban vannak a határ mindkét oldalán, a beszerzett berendezések pedig eddig is több ezer beteg gyógyulását segítették – mondta a projekt irányításában részt vevő Kozma Bence adjunktus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakorvosa.

(forrás: Debreceni Egyetem)
hirdetés

Könyveink