hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Milliókkal tartoznak a kórházaknak a potyázók

Jóval több a potyázó, mint a becsületes járulékfizető: mindössze 2,7 millió biztosított van jelenleg Magyarországon. Elvileg csupán nekik járna térítésmentes egészségügyi ellátás, mindenki másnak súlyos összegeket kellene fizetnie, ha orvoshoz kerül. A magyar állampolgárok azonban – a jelenlegi szabályozás szerint – csak figyelmeztetést kapnak, ellátásuk költségét a társadalombiztosító megtéríti az intézménynek – írja a Délmagyar Online.

Az ingyenes egészségügyi ellátás mindenkinek jár – szeretik sokan, sokfelé hangoztatni. Csakhogy az is jól ismert közhely, hogy ma már semmi nincs ingyen, így a gyógyítás sem. Azért is fizetünk – társadalombiztosítás formájában. Igaz: jóval több a potyázó, mint a becsületes járulékfizető: mindössze 2,7 millió biztosított van jelenleg Magyarországon. Elvileg csupán nekik járna térítésmentes egészségügyi ellátás, mindenki másnak súlyos összegeket kellene fizetnie, ha orvoshoz kerül. A jelenlegi szabályozás szerint azonban a magyar állampolgárok csak figyelmeztetést kapnak, ellátásuk költségét a társadalombiztosító megtéríti az intézménynek. Más kérdés, ha külföldiről van szó.

Esetükben – ha nincs biztosításuk – a kórház vagy a klinika feladata a kezelési költségek behajtása. Ha ez nem sikerül, veszteséget kénytelenek elkönyvelni.

– Nem is olyan régen történt, hogy egy autóbaleset után megmentettük egy külföldi állampolgár életét – meséli a Délmagyarnak Baráth Lajos, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet főigazgatója. – Nyilván tudhatta, hogy ez sokba fog neki kerülni, mert – mint utóbb kiderült – szándékosan rossz címet adott meg az adatfelvételnél. Nem tudjuk tehát behajtani rajta a tartozást, mivel az intézmény nincs felkészülve arra, hogy nyomozzon egy páciens után. Három és fél millió forintot buktunk azon, hogy megmentettük a balesetet szenvedett külföldi állampolgár életét.

–  Nem hagyunk magára senkit – mondta Túri Sándor, a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinika és Gyermek-egészségügyi Központ igazgatója. Hozzátette azonban, hogy ő még pénzt soha nem látott abból, ha egy biztosítás nélküli külföldin segítettek.

– Több millió forintos, behajtatlan fizetési elmaradása van azoknak a betegeinknek, akik nem rendelkeztek európai uniós biztosítási kártyával – mondta Várkonyi Katalin, a szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója. A biztosított külföldiek ellátási költségét is minden esetben az intézményeknek kell megelőlegezniük, amelyet csupán több hónapos – akár féléves – csúszással fizet ki az OEP.

Könyveink