hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Mennek már a fiatal gyógyszerészek is

Az egyetemi életből kikerülve egyre kevesebb fiatal találja meg számításait a gyógyszerész szakmában, mivel oda is kezd begyűrűzni a munkanélküliség – írja a PharmaOnline.

A kilátástalanságban egyre komolyabb kérdéssé válhat a fiatalok gyógyszerészek külföldre vándorlása és egyre jobban kiéleződnek a generációs problémák. Vajon mi lehet ebben a helyzetben a megoldás? – teszi fel a kérdést a lap.

A gyógyszer-kiskereskedelem liberalizációjának leállításával 2011 óta fokozatosan csökken a gyógyszertárak száma, újak pedig nem nyílnak (2010 és 2012 között 170 közforgalmú gyógyszertár függesztette fel a működését a MGYK adatai szerint). A patikák egyre rosszabb jövedelmezhetősége révén a gyógyszerész szakmában is munkanélküliség alakult ki, a leépítések főként a fiatal és a középkorú gyógyszerészeket érintették.

Főként a 25-29 éves gyógyszerészek azok, akik hivatalosan is kérvényezik a külföldi munkavállalást, a célországok között az Egyesült Királyság a legnépszerűbb, de előkelő helyet foglal el Írország, a német nyelvterületek és Skandinávia is. 2012-ben már 65 gyógyszerész fordult az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatalhoz (EEKH) a külföldi elismertetéshez szükséges hatósági bizonyítványért – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink