hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.

Egészségpolitika

Megválhat Heves megye a Hospinvesttől

Ha szerdán nem sikerül dűlőre jutni a HospInvest vezetésével a tartozás kiegyenlítése ügyében, akkor várhatóan május közepén felbontják a szerződést, a kórház fenntartói joga pedig visszaszáll a megyére – mondta Merczel József. A Heves Megyei Közgyűlés alelnöke  azt szeretné, ha a visszavételt követően nem szűnne meg átmenetileg a betegellátás a Markhotban.

Ehhez viszont egy gazdasági társaságot kell alakítani, amelyet – Eger város bevonásával – önkormányzati társaság működtetne. Álláspontja szerint az állami szerepvállalás nélkülözhetetlen, az egészségügyi reformok elmaradása miatt ugyanis komoly gondok alakultak ki a finanszírozás területén.
A hét végén Mánya Kristóf, az Egri Kórházvédők Egyesületének szóvivője levélmásolatot mutatott be, amit az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) küldött a HospInvestnek. Ebben az OEP arra szólítja fel a magántársaságot, hogy fizesse vissza a számlavezető bank által leemelt 1,2 milliárd forintot, mert a cég ezt az összeget nem betegellátásra fordította, ráadásul nem is egy elkülönített számlán kezelte.
Az OEP nem finanszíroz cégtartozásokat, tehát a HospInvest Zrt. ezzel az 1,2 milliárddal egy újabb adósságot szedett össze. A számlavezető – banktitokra hivatkozva – nem adott információt, de Kollányi Gábor, a cégcsoport elnöke sem kommentálta a szerdai csődegyeztetés előtti helyzetet. Ugyanakkor elárulta: bízik egy komoly befektető megjelenésében, amely kihúzza a HospInvestet abból a pénzügyi gödörből, ami szerinte a gazdasági válság és az egészségügyi reform leállítása miatt mélyült el.
Csáki Zsigmond, Heves város polgármestere megyei képviselőként aggódik a közgyűlés 43 intézményének pénzügyi helyzete miatt, hiszen az önkormányzatok által fenntartott regionális vízműveknek ugyancsak jelentős összeggel, negyvenmillió forinttal tartozik a HospInvest. Ez az összeg nem mondható túl nagynak, de a megyei önkormányzatot az átvállalt végkielégítések, valamint az egyéb kintlévőségek olyan súlyos anyagi helyzetbe hozzák, amelyeket a szocialista többségű grémium képtelen kezelni, s elkerülhetetlenné válik a megye csődje.

Korábban, csütörtökön, az Egri Kórházvédők Egyesülete által rendezett demonstráción Egerben mintegy 1500-an követelték a hevesi megyegyűlés és a HospInvest közötti, az egri kórház működtetéséről szóló szerződés felbontását.
Miközben a megye vezetői egy éve azt hangoztatják, hogy felelős döntés született, a valóság az, hogy a működésképtelenség határára jutott a megye egészségügyi ellátása – hangoztatta a demonstráción Habis László, Eger polgármestere. Ebben a helyzetben szerinte a megyének nincs más választása, mint hogy felbontja a HospInvesttel az üzemeltetési szerződést – tette hozzá Habis László.
Az önkormányzati vezető szerint a társadalombiztosítás nem finanszírozza tovább a csődvédelem alatt álló HospInvest által működtetett kórházat. Az elmúlt időszakban szétziláltak egy jól működő szervezetet, és kiváló szakemberek hagyták el az intézményt – mondta Habis László, aki kitartó küzdelmükhöz gratulált a „kórházvédőknek”.
Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke kijelentette, hogy a következetes szakszervezeti és kórházvédő tevékenység már biztosan meghozza az eredményét. A baj csak az, hogy ez túl sok energiába, és csak a végkielégítések tekintetében túl sok pénzbe, mintegy egymilliárd forintba került. Ennek kapcsán büntető feljelentést tett a hevesi megyegyűlés húsz szocialista és egy független képviselője ellen – tette hozzá. Ugyanakkor bíznak abban, hogy az igazságba vetett hit nyomán helyreáll az eredeti állapot, vagyis a kórház önkormányzati működtetése – mondta Cser Ágnes. A szakszervezeti vezető közölte, hogy az üggyel összefüggő törvénysértések kapcsán összesen nyolc levelet írt európai uniós szervezetek képviselőinek.
Bencze Izabella, a Civil Összefogás Fórum képviselője arról beszélt, hogy az egész nemzetnek az egri kórházvédők példáját kell követnie, vagyis szembe kell szállnia azokkal, akiknek az ország megsemmisítése a célja. Vagyis előre hozott választásokra van szükség – szögezte le.
Pócs Alfréd, az Egri Kórházvédők Egyesületének alelnöke hangsúlyozta, hogy az alkotmány szerint minden hatalom a népé. Most éppen azért gyűltek össze, hogy kimondják: a kórház a népé, a beteg embereké és a gyógyítóké. Ugyanakkor szerinte a működtetési szerződés is kimondja, hogy az üzemeltető csődjének a szerződés azonnali felmondásával kell járnia – hangoztatta az egyesület alelnöke.

Magyar Nemzet/Magyar Nemzet Online 

cimkék

hirdetés

Könyveink