hirdetés
2024. május. 13., hétfő - Szervác, Imola.

Megszűnő intézetek: még kérdéses az eszközértékesítés

Tizenkétezer iratfolyóméternyi betegdokumentáció papíron, röntgenfilmen, digitális adathordozón. Az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetet (EKI-t) március 3-án hatalmazta fel a kormány a négy felszámolás alatt álló országos intézet betegadatainak kezelésével. A dokumentáció összegyűjtése és tárolása rendkívüli problémákra, szabályozási hiányosságokra hívta fel a figyelmet.

A tavaly áprilisi struktúraátalakításkor bezárásra ítélt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben (OPNI), az Országos Gyógyintézeti Központban, a Svábhegyi Állami Gyermekallergológiai, Pulmonológiai és Fejlődésneurológiai Intézetben, valamint a Péterfy kórházzal összeolvadó Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetben a papíralapú betegadatokon kívül szerv- és szövetmintákat, laborgépben tárolt digitális adatokat, röntgenfilmeket is összegyűjtöttek – tudtuk meg Kárpáti Zsuzsannától. Az EKI főigazgatója elmondta: közbeszerzési eljárás keretében dől el, hogy a betegdokumentumok a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz vagy más állami szervhez kerülnek-e. Az adatok között különösen szenzitívek, például pszichiátriai jelentések is akadnak.
A lipótmezei pszichiátriai intézet egyelőre megoldhatatlannak tűnő probléma elé állítja a felszámolást végző EKI-t. Az ott őrzött agybank egyes darabjait ugyanis kutatási célra átvenné a Semmelweis Egyetem, de nincs olyan hatóság, amely szelektálná és megsemmisítené a vizsgálatokra alkalmatlan szerveket. A teljes gyűjteményt viszont az orvosegyetem nem tudja tárolni.
A megszűnt intézmények tulajdonában lévő, feleslegessé váló eszközöket – a kötszervágó ollótól a lélegeztető gépekig – a korábbi elképzelések alapján idén tavasszal internetes börzén értékesítette volna a szakminisztérium (lásd korábbi cikkünket). A virtuális piacon eladott kórházi eszközök ellenértékét a megszűnő intézményekben felhalmozott adósság rendezésre fordították volna. Az árverezés elé azonban akadályt gördít a vagyontörvény közelmúltbeli módosítása, amely az állami ingóvagyont a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács kezelésébe adta, így a szaktárca helyett ez a testület dönthet az értékesítésről.


B. B.

cimkék

hirdetés

Könyveink