hirdetés
2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés

Maradnak a gigászi húsok és a valószínűtlen nyalókák

Fogjon gyanút az, aki a tányérjáról lelógó rántott szeletet kap valamelyik vendéglőben, mert lehet, hogy azt egy enzimmel, nyesedékhúsokból ragasztották össze – írja az MNO.

A ragasztott hús készítése bevált eljárásnak számít az élelmiszeriparban. A ragasztóként használt enzim, a trombin sertés- vagy marhavérplazmából készül, és igen romlékony. A recept egyszerű: a húsdarabkákat jól össze kell keverni a trombinnal, majd a vágyott alakzatra összenyomva fóliába tekerni, és egy órán át szobahőmérsékleten pihentetni. Ezalatt a húsdarabok összeállnak, és a bennük lévő baktériumok elszaporodnak.

Az eljárást annak kapcsán idézi fel a lap, hogy a negyven civil szervezetet (köztük az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület is) tömörítő Európai Fogyasztók Szövetségének  képviselői az Európai Bizottság ülésén próbálták tiltólistára tetetni a thrombint, de nem sikerült. Ugyan használatát az EU nem tiltotta meg, de annyit előír, hogy jelenlétét fel kell majd tüntetni az árucímkéken, étlapokon.

Az erőfeszítések ellenére ugyancsak nem kerültek tiltólistára a többek közt cukorkák, sütemények krémek színezéséhez alkalmazott mesterséges színezékek sem. Pedig kísérletek is bizonyították, hogy az üdítők vagy savanyúságok készítésekor használt nátrium-benzoáttal együtt hiperaktivitást és figyelemkiesést okozhat gyermekeknélolvasható az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

Könyveink